София ще се бори с мръсния въздух

София ще се бори с мръсния въздух
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Тази седмица софийската градска управа отбеляза малък триумф в борбата срещу мръсния въздух като най-накрая показа авариен план за действие в дните, когато нивата на фини прахови частици (ФПЧ) превишават здравословните норми. Документът е чудесна новина за софиянци, но съдържа и няколко не толкова добри новини.

Положителният прочит е, че институциите най-накрая признаха прашния проблем на града. Кризата се вижда ясно в зимната атмосфера над София от години, но досега винаги е имало само частични данни и половинчати изказвания на градската управа. Тази година, след като Европейската комисия осъди държавата, а граждани съдят общината и министъраът на екологията Нено Димов и зам.-кметът по околната среда Йоана Христова признаха проблема.

Не толкова добрата новина е, че данните все още са непълни и Столична община отказва да ги даде на граждани и неправителствени организации в суров вид, който може лесно да бъде обработен и анализиран.

Добра новина от новата програма е и че общината ще иска промени в законите, които да й помогнат в битката със замърсяването, като задължителни стикери за екологичния клас на автомобилите. След това по-старите автомобили ще могат да бъдат спирани от движение в центъра на града. Лошата новина е, че усилието е насочено в погрешна посока. Мръсният въздух не е само в центъра, а най-голям замърсител са печките на дърва и въглища. Затова е доста по-важно хората да получат стимули за отопление по друг начин и това ще има много по-голям ефект.

Друг хубав знак е, че общината вече споменава финансови стимули за справяне с трафика като увеличаване на цената на паркирането в синя зона и намаляване на цената на билета за градски транспорт. Мерките обаче са насочени към опашката, а не към корена на проблема. Замърсяващите коли трябва да се санкционират още с данъка, а не след като излязат на улицата. Използването на градски транспорт пък трябва да се поощрява с по-добра мрежа, повече превозни средства и удължено работно време, за да е реална алтернатива на автомобила, а не с 60 стотинки отстъпка.

#мръсен въздух

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »