Валери Симеонов се чувства "изработен" от Борисов за Банско

Валери Симеонов се чувства "изработен" от Борисов за Банско
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Лансираният за пореден път проект за строителство на втори кабинков лифт в Банско е на път да създаде сериозно напрежение в управляващата коалиция след като вицепремиерът от "Обединени патриоти" Валери Симеонов, вносител на предложението, съобщи в телевизионно интервю, че премиерът Бойко Борисов го е саботирал и дори "не иска да го вижда" след "това изработване".

Повод за гневната му реакция е отложеното по искане на Борисов на заседанието на МС миналата седмица разглеждане на предложението за промяна на концесията на компанията "Юлен", която разрешава на концесионера да строи втория лифт в ски зоната в Банско срещу по-висока концесионна такса. Тогава премиерът нареди да се направи ново обществено обсъждане с всички, които имат възражения срещу проекта.

Пред телевизия BiT в четвъртък Валери Сименов показа снимки от опашки пред действащия лифт в Банско, посочвайки, че никой чужденец няма да се върне на почивка в България след като чака толкова дълго. "Борисов компрометира и саботира директно, в очите ми, моето предложение, което беше съгласувано с всички министерства за промяна на концесията миналата сряда", заяви той и допълни: "В програмата сме написали, че трябва да се развива туризмът, че трябва да се насърчават стратегическите инвеститори, че трябва да се повишава качеството на услугите.... Те не се изпълняват, те се саботират в момента".

Симеонов каза още, че малко преди заседанието миналата седмица премиерът е изпратил sms на председателя на асоциацията на парковете в България Тома Белев, който е сред противниците на проекта, за да го информира, че решението ще бъде отложено. Вицепремиерът разбрал това, защото протестиращите по думите му "две семейства" срещу втория лифт в този ден са се похвалили във Фейсбук.

На въпрос какво ще направи след като твърди, че премиерът го саботира, Симеонов каза, че "сяда и мисли" до 28 декември, когато ще има заседание на правителството. Преди дни министърът на околната среда Нено Димов съобщи, че ще отложи предложевието за промяна ва концесионния договор на "Юлен", за да бъде разгледано заедно с проектопромените в плана за управление на "Пирин", които са в процедура за обществено обсъждане до 22 декември, но не посочи конкретна дата, на която ще внесе двата документа. Промените в плана за управление на националния парк също дават зелена светлина за строителството в ски зоната на Банско.

В интервюто си Валери Симеонов каза, че след общественото обсъждане промяната в консесионния договор "е редно да влезе за гласуване в Министерския съвет. Репликата му, че "28-и е много възлова дата" прозвуча предупредително.

Вицепремиерът уточни, че не е разговарял с Бойко Борисов за отложеното решение. "Не искам да го виждам... В някакъв период представете си, че не ми е приятно да го виждам след това изработване, което ми направи", обясни той.

След интервюто по BiT замесеният в него еколог Тома Белев посочи във фейсбук, че не е получавал никакъв sms от премиера и предложи на Валери Симеонов ако иска, да провери телефона му.

Междувременно премиерът Бойко Борисов съобщи пред журналисти по повод изказванията на Симеонов, че "се отнася с уважение" към заместниците си и спазва "стриктно и точно" споразумението си с коалиционните партньори. По повод поисканото от него отлагане на решението за промяната на концесионния договор, Борисов съобщи, че не смята, че "най-важната тема" за министерството на околната среда е трябвало да бъде обсъждана в отсъствието на ресорния министър Нено Димов, който бе на посещение в чужбина. Премиерът каза още, че първо трябва да има план за управление на Пирин и едва след това да се разглежда концесията за ски зоната.

"За да няма никакви спекулации, и на Нено Димов, и на колегите си съм казал: Ако има възможност да се приеме точка "разрешава се", "препоръчва се", "одобрява се" втори лифт на Банско, вносител ще бъда аз", каза Борисов, според когото "нито в плана за управление, нито в концесията става въпрос за втори лифт".

Предлаганите промени предизвикаха отново протести. В сряда вечерта в София природозащитни организации организираха шествие срещу намеренията на правителството да позволи ново строителство в ски зоната. В Банско пък защитници на проекта блокираха пътя в района на Симитли срещу отлагането на решението за концесионния договор на "Юлен".

#Банско #Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници