Само 6% от българите са сключвали застраховка онлайн

Само 6% от българите са сключвали застраховка онлайн
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Само 6% от българите са се възползвали от възможността да сключват своите застраховки онлайн. Това става ясно от социологическо проучване на онлайн платформата за застраховки 24ins за повишаване на доверието на потребителите към застраховането и застрахователните продукти.

Проучването разкрива също, че 83% от българските граждани, сключвали някога застраховки, са се възползвали и се възползват от "Гражданска отговорност на автомобилистите".

„Повечето застрахователни продукти са неясни за потребителите – това забелязваме от въпроси, задавани от наши потребители – например дали застраховка "Гражданска отговорност" покрива щетите след бедствие“, коментира Ясен Къчински, управител на 24ins.bg, цитиран в прессъобщение на компанията.

 

Обикновено краят на годината е периодът, в който българинът подновява своята "Гражданска отговорност" на автомобилистите.

Оказва се обаче, че доста хора не знаят какво представлява застраховката и какви предимства дава. Основната функция е, че тя покрива отговорността към околните. Така в случай на нанесени щети от нас "Гражданската отговорност" осигурява обезщетение за автомобила или имуществото без вина, обясняват от 24ins.bg.

Какво покрива задължителната полица?

- имуществена вреда до 2 млн. лв. лв.за всяко събитие;

- неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт до 10 млн. лв. за събитие независимо от броя пострадали лица.

В случаите обаче, когато вредата е умишлено причинена, след употреба на алкохол, наркотици, при отказ за проверка на алкохол и за водачи без шофьорска книжка, застрахователят има право на регрес или възстановяване на платените обезщетения от застрахования.

В България съществуват 42 застрахователни компании, 394 брокера и 19 249 агенти.

#застраховки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »