Павлова обяснява на депутатите приоритетите на европредседателството

Павлова обяснява на депутатите приоритетите на европредседателството
A A+ A++ A

Министърът по европредседателството Лиляна Павлова докладва пред депутатите за приоритетите ни по време на ръководството на ЕС.

Българското председателство ще работи за създаването на оптимални условия за висок и устойчив икономически растеж в ЕС чрез инициативите за укрепване на Икономическия и паричен съюз (ИПС).

Ще се насърчават дискусиите, представени в стратегическите документи на ЕС, в това число в Доклада на петимата председатели, Бялата книга на Комисията и други, като стремежът ще е към задълбочаване на ИПС, който включва намаляване на рисковете в банковия сектор като част от мерките за завършване на Банковия съюз, както и изграждане на Съюза на капиталовите пазари.

По време на Българското председателство усилията ще бъдат насочени към постигане на приемлив баланс и компромис по мерките за намаляване на рисковете в банковия сектор и ще бъде продължена работата по законодателното предложение за създаването на Европейска схема за гарантиране на депозитите като част от мерките за завършване на Банковия съюз.

Председателството ще продължи работата по мерките за изграждането на Съюза на капиталовите пазари с оглед постигане на баланс между банковото и небанковото финансиране, укрепване на европейската финансова система, както и за създаването на повече възможности за финансиране на малки и средни предприятия.

Българското председателство ще работи за запазване на високите стандарти за опазване на околната среда и качеството на живот на населението посредством устойчив растеж и "зелена икономика" с акцент върху прехода към кръгова икономика и екологичните иновационни инициативи, насочени към ефективното използване на ресурсите и намаляването на вредното въздействие върху околната среда и здравето на хората, включително посредством нови технологии.

Културата като стратегически ресурс за по-доброто бъдеще на ЕС В условията на настоящите политически, социални и културни процеси в ЕС Българското председателство ще насочи усилията си към общите ценности и обединяващите връзки между европейските граждани.

По време на Българското председателство културата ще се разглежда като един от основните двигатели в бъдещото развитие на ЕС, основано на нов прочит на неговото минало, с акцент върху младите хора и цифровите възможности.

За България е от особено важно значение, че Председателството се провежда в рамките на Европейската година за културно наследство през 2018 година.

Младите хора имат основно място в дебатa за бъдещето на Европа, тъй като те са носители на новото и иновативното, от тях зависи бъдещата конкурентоспособност на нашите икономики, те ще живеят в обновения Европейския съюз, обясни Павлова.

#Лиляна Павлова #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"