Закриват кожно-венерическия център в Сливен

Закриват кожно-венерическия център в Сливен
A A+ A++ A

Центърът за кожно-венерически заболявания в Сливен ще бъде закрит. Това се реши по време на заседание на Общинския съвет в града, съобщи БНР.

Центърът се затваря заради натрупаните дългове, които възлизат в размер на около 80 хиляди лева. Дълговете на лечебното заведение са към доставчици и областната болница в Сливен.

Съветниците решиха още паралелно с ликвидирането на дружеството да се открие кожно-венерическо отделение към областната болница, което отделение да поеме функциите на Кожно-венерическия център.

Вносителят на предложението за закриването на лечебното заведени е кмета на Сливен Стефан Радев. По думите му днес регионът няма да остане без тези специфични грижи, въпреки че има въведен мораториум за закриване на нови отделения и болници. "В случая не говорим за увеличаване на дейността по лекуване на кожно-венерически заболявания, а прехвърлянето и от една структура към друга", коментира той.

Радев обясни още, че Министерството на здравеопазването е изчакало изчаквало решението на Общинския съвет за закриване на центъра, за да може да задвижи процедурата по откриване на кожно-венерическо отделение в областната болница.

Припомняме, в края на миналата седмица общинският съветник от ДБГ д-р Нина Борова алармира, че Кожно-венерическият център в никакъв случай не трябва да бъде ликвидиран, въпреки няколкото предложения на кмета за закриването му.

Според Борова преди днешното решение вече 2 екипа на Министерството на здравеопазването, двама здравни министри и две заседания на Общинския съвет в Сливен са отхвърлили предложението на кмета за ликвидирането на Центъра. Въпреки това днес общинарите в Сливен решиха да закрият центъра.

Борова обясни и че предвид мораторуима за разкриване на нови отделения Сливен може да остане без възможност болните да се лекуват. "Това може да обрече е най-бедния град на България да стане и най-заразеният. В условия на мораториум не може да бъде подкрепено подобно решение, още повече, че Сливен е на второ място по заболяваемост от сифилис, има затвор и бежански център", посочва още Борова.

#Сливен #дългове #Стефан Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »