Дянков: България не планира кредити от чужбина през идните години

Дянков: България не планира кредити от чужбина през идните години
Дянков аргументира тази своя позиция с емисията на еврооблигации миналата седмица и с намаляването на бюджетния дефицит. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България не планира да взема кредити на чуждестранните пазари през идните години, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

„Не се нуждаем (от кредити от чужбина). Не възнамеряваме (да пласираме облигации в чужбина) през следващите две-три години“, обяви българският финансов министър пред репортери във Виена, където участва в четвъртък, 12 юли, в конференцията „Пътят напред: Централна, Източна и Югоизточна Европа“, предаде БТА, позовавайки се на „Блумбърг“.

Дянков аргументира тази своя позиция с емисията на еврооблигации миналата седмица и с намаляването на бюджетния дефицит.

Симеон Дянков заяви още, че България вероятно ще регистрира тази година икономически растеж от 1,4%, в унисон с прогнозите на правителството.

Това според него ще помогне за съкращаване на бюджетния дефицит под поставеното като цел равнище от 1,3% от брутния вътрешен продукт (БВП).

„Въпреки че България покрива всички критерии за приемане на еврото, няма да предприемем никакви стъпки за присъединяване към еврозоната през следващите две години“, посочи Симеон Дянков.

#България #заеми #Симеон Дянков #министър на финансите на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"