Дянков: България щастлива от нещастието на Гърция

Дянков: България щастлива от нещастието на Гърция
Дянков заявява в озадачаващо интервю за „Ди Велт“, че България извлича ползи от кризата в Гърция. Снимка: БНГЕС
A A+ A++ A

Финансовата и икономическата криза в Гърция носи ползи за България, споделя българският министър на финансите Симеон Дянков в озадачаващо интервю за германския вестник „Ди Велт“.

Дянков е убеден, че България печели от ситуацията в Гърция. Той дори стига дотам да заяви, че българите „до известна степен са щастливи от нещастието на гърците“.

„Въпреки че кризата не е особено приятно нещо, има известно злорадство, защото България винаги е сравнявана с Гърция“, казва Дянков, цитиран от АФП. „Сега се създава впечатление, че гърците се справят по-зле от нас, това ни помага много като правителство“, допълва той.

Според него българите, които се съгласиха да направят жертви, за да поддържат дълга си на едно от най-ниските равнища в Европа (16% от БВП през 2010 г.), дълго гледаха със завист към гръцките си съседи заради по-високия им стандарт на живот, а сега България е убежище за гръцки компании, инвеститори и капитали.

„Възползваме се от факта, че обстановката се влоши за предприятията в Гърция“, казва още той, като добавя, че през последните две години „около 2000 компании се преместиха от Гърция в България“, а „много гръцки граждани вложиха парите си в български банки“.

Според Дянков в България са влезли около 1 млрд. евро капитали от Гърция, „а това са много пари за България“.

Все пак в заключение Дянков отбелязва, че за България би било от полза и подобряването на положението в Гърция.

„Предпочитам съседката ни да тръгне по по-добър път на развитие, това ще стимулира търговския обмен между двете страни“, каза българският финансов министър.

#Симеон Дянков #Ди Велт #дългова криза #Министър на финансите #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »