Агенцията по рибарство се мести в Бургас

Агенцията по рибарство се мести в Бургас
Според приетите текстове министърът на земеделието определя със заповед квотираните видове риба, за които се издава специално разрешително за улов. Снимка: nariba.com
A A+ A++ A

Седалището на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) да бъде преместено от София в Бургас, реши в четвъртък парламентът.

Това предвиждат приети на второ четене от Народното събрание промени в Закона за рибарството и аквакултурите, предаде БТА.

В заведенията за обществено хранене и в търговската мрежа се забранява доставянето, предлагането и продажбата на риба без копие от декларация за произход и документ за първа продажба – в случаите, когато се извършва първа продажба на риба и други водни организми.

Не се разрешава риболовни кораби да напускат пристанищата без функциониращо или с изключено бордово оборудване за сателитно проследяване, предвидиха депутатите.

Според приетите текстове министърът на земеделието определя със заповед квотираните видове риба, за които се издава специално разрешително за улов.

Специално разрешително за улов на квотиран вид риба във водите на Черно море се издава за календарна година на кораб, който е включен в списък на одобрените риболовни кораби със заповед на изпълнителния директор на ИАРА, и има валидно разрешително за стопански риболов. За издаване на документа се заплаща такса съгласно тарифа.

Стопански риболов във водите на Черно море и река Дунав се извършва от юридически лица и еднолични търговци след издаване на разрешително и придобиване на право за усвояване на ресурс от риба и други водни организми.

При извършване на риболов във водните обекти – държавна или общинска собственост, лицето, което притежава билет за любителски риболов или е придобило право за усвояване на ресурс от риба и други водни организми за съответната календарна година, става собственик на рибите и другите водни организми.

Към министъра на земеделието като консултативен орган се създава Научно-технически съвет по рибарство и аквакултури. В него влизат МОСВ, Министерството на земеделието, Министерството на здравеопазването, Агенция „Морска администрация“ и други държавни институции.

#Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури #ИАРА #Бургас #риба #Закона за рибарството и аквакултурите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »