Американската военна агенция инвестира в генно инженерство срещу малария

Американската военна агенция инвестира в генно инженерство срещу малария
A A+ A++ A

Американската военна агенция е инвестирала 100 млн. долара в изследването и създаването на генетични технологии, които биха могли да унищожат маларийните комари, инвазивните гризачи и други видове,съобщава "Гардиън". Британският всекидневник се позовава на електронните съобщения, публикувани от агенцията съгласно правилата за свобода на информацията.

Документите сочат, че американската тайна агенция "Advanced Defense Research Projects" (ДАРПА) се е превърнала в най-големия в света инвеститор в изследването за "генното задвижване". Това ще предизвика напрежение преди срещата на експертната комисия на ООН в Монреал, която започва във вторник.

Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие (КБР) обсъжда дали да наложи мораториум върху генното изследване през следващата година. Няколко южни страни се опасяват от възможно военно приложение.

Дипломати от ООН смятат, че публикуването на информация по тази тема ще влоши още повече отношението на страните към генното инженерство. "Много страни [ще] имат опасения, когато тази технология идва от американска агенция за военни науки", обяснява дипломат от ООН.

Най-сериозните опасения са, че използването на технологиите за генетично унищожаване се използват за биологични оръжия. Американската агенция обаче изтъква, че изследвания са насочени изцяло към борба и ликвидиране на вредителите.

Инструментите,, които се използват за редактиране на гени, като например Crispr-Cas9, работят чрез синтетична рибонуклеинова киселина (РНК), за да се вмъкнат в ДНК нишките и след това да променят или премахнат целевите черти. Така би могло, например, да се "изкриви" половото съотношение на комарите, за да унищожат ефективно маларийните популации.

Някои експерти на ООН, обаче, се тревожат за непредвидени последици. Пред "Гардиън" експерт заяви, че подобна технология може да е в състояние да премахне вирусите или дори цялата популация на комарите, но това може да има и екологични последици за видовете, които зависят от тях.

#ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"