Швейцария подготви национален план срещу екстремизма

Швейцария подготви национален план срещу екстремизма
A A+ A++ A

Швейцария публикува национален план за предотвратяване на екстремизъм, включително обучение на учители и треньори за разпознаване на предупредителни знаци и повторно интегриране на вече радикализирани хора, съобщава "Ройтерс".

Досега в Швейцария не е имало атаки, като тези в съседна Германия и Франция, но швейцарската разузнавателна служба е коментирала още миналата година, че проследява 550 души, считани за потенциален риск за Швейцария като част от своята "програма за наблюдение на джихад".

Миналия месец швейцарската и френската полиция арестуваха 10 души в рамките на трансгранична антитерористична акция. През последните 14 месеца Швейцария разработва нов план за действие, който включва 26 мерки за по-добро противодействие на заплахи.

Правителството е заделило 5 милиона швейцарски франка за подпомагане на програмата в продължение на пет години, въпреки че официални лица коментират, че основната отговорност за изпълнението на програмите е на местно, а не на федерално ниво.

"Ако искате да спрете тероризма, не можете да чакате, докато почука на вашата врата и полицията трябва да предприема действия, трябва да се справите много по-рано", коментира министърът на правосъдието Симонета Сомаруга на пресконференция.

"Ако искаме да постигнем нещо, трябва да предотвратим радикализацията на хората по такъв начин, че да не прибягват до насилие и да се превърнат в терористи", обясни тя.

Неутрална Швейцария не е участвала във войните в Близкия изток, но има опасения, че вътрешни политики могат да поставят страната в полезрението на екстремистите. Избирателите през 2009 г. забраниха изграждането на нови минарета, а италианският кантон Тичино забрани да се покриват лица. Подготвя се и национален референдум за забрана на бурките.

Планът за действие е и във връзка с отделни усилия на Берн за затягане на законите за борба с тероризма, което би могло да утежни присъдите за хора, които подкрепят насилствения екстремизъм и да засили сътрудничеството с разузнавателни служби на други страни.

#Швейцария #екстремизъм #Германия #Франция #Симонета Сомаруга

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »