Ромпой доволен от усвояването на европари в България

Ромпой доволен от усвояването на европари в България
Премиерът на България Бойко Борисов и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Снимка: Министерски съвет
A A+ A++ A

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой е доволен от повишената усвояемост на средства по европейските фондове, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Премиерът Бойко Борисов се срещна в Брюксел с Ромпой, кой е отбелязал силната политическа воля на българското правителство за провеждащите се реформи и строгата фискална дисциплина, която страната спазва.

В белгийската столица посрещат със задоволство повишаването на усвояемостта на европейските фондове в България, при това с нисък процент на грешки, е станало ясно по време на разговорите. Той е под 2 на сто за 2011 г. при средно 5 на сто за ЕС.

Отчита се и фактът, че България няма спрени оперативни програми. Към днешна дата са извършени 25 на сто от плащанията по тях при равнище от 1 на сто до средата на 2009 г.

Ван Ромпой приветства успешната емисия облигации, пусната неотдавна, вследствие на която значително е увеличен фискалният резерв.

В Брюксел българският министър-председател се срещна и с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

От срещата им става яно, че Комисията финализира работата по докладите си за България и Румъния, които се изготвят по механизма за сътрудничество и оценка. Те ще бъдат одобрени на 18 юли тази година.

ЕК ще третира всяка от страните съобразно собствените й постижения и ще се погрижи докладите да са честни и обективни, е потвърдил Жозе Мануел Барозу.

Председателят на ЕК е приветствал българския премиер във връзка с осъществения важен напредък във финансовата консолидация в страната и го е насърчил да продължи с необходимите реформи.

През юни бе прекратена процедурата за свръхдефицит срещу България.

Министър-председателят е запознал Барозу и с последните събития, свързани със съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност в страната.

Председателят на ЕК е приел поканата на Борисов да присъства на откриването на новия лъч от софийското метро през август.

#ЕС #Брюксел #Румъния #България #еврофондове #Европейския съвет #ЕК #Европейската комисия #Жозе Мануел Барозу #Херман Ван Ромпой #министър-председател #премиер #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"