Испански съд остави в ареста бивши лидери на Каталуния

Испански съд остави в ареста бивши лидери на Каталуния
A A+ A++ A

Върховният съд на Испания реши да освободи шестима каталунски политици под гаранция, но остави двама бивши лидери, пише вестник "Паис".

Бившият вицепремиер Ориол Жункерас от Каталунска републиканска левица (ERC) и бившият министър на вътрешните работи Хоаким Форн ще останат в ареста, след като съдия Пабло Ларена реши, че има риск двамата да извършат същите престъпления, ако бъдат освободени.

АФП съобщава, позовавайки се на съда, че общо в ареста остават Жункерас и други трима сепаратистки лидери.

Задържаните оспорват, че ако не бъдат освободени, ще им бъдат нарушени правата да участват в политическия живот на региона.

Жункерас и Форн са обвинени в бунт, противодържавна дейност и злоупотреба с обществени средства във връзка с опита да отделят Каталуния от Испания.

Съдията постанови 100 000 евро гаранция за останалите шестима политици, които ще трябва да се явяват пред съдебните власти един път в седмицата.

Решението ще повлияе на предизборната кампания в Каталуния, която официално започна от полунощ. Седем от арестуваните политици са кандидати в листите на сеператистки партии за вота на 21 декември.

Очакваше се съдията да освободи цялата група от задържани в опит да се възстанови спокойствието в региона, след като администрацията на Каталуния беше свалена от правителството в Мадрид заради референдума и обявяването на региона за независим през октомври.

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон днес ще се яви пред съда в Белгия, където ще се опита да убеди съда да не го екстрадира в Испания.

 


 

 

 

Пучдемон и други четирима души се преместиха в Брюксел, но въпреки това испанската прокуратура им повдигна обвинения в бунт, противодържавна дейност и злоупотреба с обществени средства. Те не искат да се връщат в Испания, докато не получат гаранции, че срещу тях ще се проведе честен, а не "политически процес".

 


 

 

 

Не се очаква днес съдията да вземе решение.

#Испания #политици #лидери #Ориол Жункерас #ареста

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"