Висшият съдебен съвет уволни съдия Тодорова

Висшият съдебен съвет уволни съдия Тодорова
19 членове на ВСС са гласували за уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни дисциплинарно председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

19 членове на ВСС са гласували за уволнението, предаде БГНЕС. Това е второто дисциплинарно дело, образувано срещу Тодорова в рамките на една година.

Основанието на членовете на ВСС за уволнението на председателя на Съюза на съдиите е „системно неспазване на сроковете за написване на делата“.

Съдия Мирослава Тодорова заведе дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов в Софийския районен съд на 6 февруари.

Причината за делото срещу вътрешния министър е, че в две последователни интервюта Цветанов обвини Мирослава Тодорова в „обвързаност“ с организираната престъпност, защото забавила мотивите към 8-годишната присъда на Васил Маникатов.

Според съдия Тодорова вътрешният министър е разгласил неверни и позорящи обстоятелства както за съдийската й работа, така и за нея като председател на Съюза на съдиите.

Конкретният повод са думите на Цветанов на въпрос дали поддържа думите си, че съдия Тодорова покровителствала мафията: „Абсолютно. Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които всъщност са в услуга не на обществото, не на тези, които плащаме данъците си, за да издържаме съдебната система, а всъщност те подкрепят точно организираната престъпност“.

В специално писмо от Наказателната колегия на Софийски градски съд (СГС) колегите на Тодорова я защитиха, като под писмото стоеше подписът на приближената до министър Цветанов Владимира Янева, председател на СГС.

Софийският градски съд предложи дисциплинарно уволнение на съдия Мирослава Тодорова. Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година, този път път по предложение на петима членове на ВСС – Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев.

Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на делата, а конкретният повод – забавено с 4 години и 8 месеца написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност, към което бяха присъединени още две дела.

Първото е за забавени с четири години мотиви по дело за убийство, по което извършителят е оправдан при условията на неизбежна отбрана, като оправдателната присъда е потвърдена от Софийския апелативен съд.

Другото е за забавени мотиви по делото срещу Васил Маникатов, за когото се оказа, че докато лежал в затвора, бил третиран от администрацията като примерен затворник, били преместен на общ режим, а после – и в общежитието в Казичане, работил е като стахановец и е пуснат предсрочно, макар че присъдата от 8 години затвор, издадена му от съдия Тодорова, е за организиране на мрежа за разпространение на наркотици именно от затвора.

ВСС бе сигнализиран за първото дело от председателя на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов, който обаче не внесе предложение за наказание и с това се нагърбиха петимата доброволци от ВСС.

По-същественият въпрос с оглед дисциплинарната практика на Висшия съдебен съвет е как така това дело не е излязло при ревизията на Инспектората на ВСС в Наказателното отделение на СГС през лятото на м.г., както и при проверката, направена по-рано от Софийския апелативен съд.

За забавени дела от този период съдия Тодорова бе наказана в началото на годината с 15% намаляване на заплатата за срок от две години, заедно с трима други свои колеги от СГС, сред които и председателя на съда Владимира Янева.

За всички тях ВСС прецени тежестта на нарушенията съобразно броя на делата и срока на забавянето, без да отчита реалното натоварване.

Към момента две от дисциплинарните наказания, наложени на съдиите Иван Коев и Владимир Астарджиев, бяха отменени от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) като първа инстанция, заради нарушено право на защита – съдиите не са били поканени на заседанието на ВСС при обсъждане на дисциплинарните производства срещу тях, за да се защитят, докато там е бил представител на Инспектората като вносител.

Със същия аргумент е отменено и наказанието на съдия Пламен Колев от СГС за забавени над 290 дела в срок, което е потвърдено от петчленен състав.

Особено интересен акцент има в мотивите на тричленния състав на ВАС по делото на съдия Астарджиев, както и по делото на Пламен Колев – съдът обстойно обсъжда огромната натовареност на двамата съдии в контекста на забавата и наложените им наказания, като отбелязва, че ВСС изобщо не е изследвал този въпрос, а е трябвало, защото това е един от важните елементи за оценка на нарушението.

Делото по жалба на Мирослава Тодорова пред ВАС срещу наложеното й наказание от 15% намаляване на заплатата е обявено за решаване на 7 май т.г. и все още решение няма. Срокът е едномесечен, но по описаните по-горе дела съдът се произнесе доста по-бързо.

„Това е ужасно, ужасно. Ще сезираме всички европейски и световни институции“, заяви за БГНЕС ръководителят на правната програма на Български хелзинкски комитет (БХК) Маргарита Илиева.

#Висшият съдебен съвет #ВСС #Мирослава Тодорова #Съюза на Съдиите #съдия #клевета #Цветан Цветанов #вътрешен министър #Софийския районен съд #Васил Маникатов #Софийски градски съд #СГС #Владимира Янева #Пламен Стоилов #Иван Колев #Теодора Нинова #Вельо Велев #Кирил Гогев #Веселин Пенгезов #Владимир Астарджиев #Пламен Колев #Български хелзинкски комитет #БХК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »