Валежите продължават и в неделя, кодът е оранжев

Валежите продължават и в неделя, кодът е оранжев
A A+ A++ A

Оранжев код за обилни валежи е обявен в неделя за четири области в страната - това са Габрово, Смолян, Хасково и Кърджали. Прогнозните количества дъжд, които се очаква да паднат там, са около 40 л/кв.м., а в южните райони и Родопите и повече.

За 13 области е обявен жълт код за валежи. Това Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Шумен и Силистра. Там се очаква да паднат около 20-25 л/кв. м.

В събота обстановката в Смолянско продължи да се усложнява след обилните валежи. Да не се предприемат пътувания в област Смолян, ако не са наложителни, поради усложнената обстановка след продължителните валежи, предупреждава областният управител на Недялко Славов.

Нивата на реки в областта се покачват вследствие на продължителните валежи, които в последните часове са изключително интензивни, информират от областната администрация. По р. Черна в пределите на Смолян има няколко критични участъка, в които съществува опасност от преливане.

Особено повишение на водата в речните корита се наблюдава при р. Върбица, Арда, Черна и Бяла, уточниха от областната администрация. Вследствие на валежите има прекъсване за кратко време на електрозахранването на отделни места. Преляла река е прекъснала път между селата Жребово и Кестен. В Смолян са мобилизирани доброволци, за да се реагира, ако дъждовете продължат и се стигне до преливане на речни корита.

В село Смилян за последния един час нивото на река Сивинска се е покачило с повече от 50 сантиметра. В областния град в района на стадиона реката на няколко места прелива извън коритото.

Два метра достигна нивото на река Струма в Благоевградска област. Това е само 60 сантиметра под критичното равнище на водата. Сериозно се е покачила и река Места. След 15,00 часа обаче не е регистрирано допълнително покачване на водите на двете реки. 

Около обяд в събота водите на река Места излязоха от коритото си и заляха част от земеделските ниви край Хаджидимово. 

В област Перник са придошли всички реки, съобщи кметът на града Вяра Церовска. Заради валежите топлоподаването в града беше нарушено. 

#оранжев код #валежи #Габрово #Смолян #Хасково #Кърджали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »