САЩ ще подхрани насилието, ако признае Йерусалим за столица

САЩ ще подхрани насилието, ако признае Йерусалим за столица
A A+ A++ A

Стъпка от страна на САЩ за признаване на Йерусалим за израелска столица ще подхрани екстремизма и насилието, предупреди генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит, цитиран от Ройтерс и БТА.

В събота източници от Белия дом съобщиха, че се очаква до дни Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

"Искаме ясно да заявим, че предприемането на подобна стъпка не е оправдано. Тя няма да бъде в ползва на мира или стабилността, а ще подхрани екстремизма и насилието, и ще е от полза на една единствена страна - израелското правителство, което е враждебно към мира", предупреди Абул Гаит в изявление, публикувано на сайта на Арабската лига.

Палестинците искат Йерусалим за столица на бъдещата си държава, а международната общност не признава претенциите на Израел над целия град - дом едновременно на юдейски, мюсюлмански и християнски светини.

Планираното от Тръмп признаване - позиция, която се различава от тази на предишните американски президенти, вече беше разкритикувано и от палестинската автономна власт.

Палестинското движение "Хамас", което контролира Ивицата Газа, заплаши днес да възобнови интифадата, ако САЩ признаят Йерусалим за израелска столица или решат да преместят там посолството си.  Говорител на палестинския президент Махмуд Абас заяви пред АФП, че признаването на Йерусалим за столица на Израел от САЩ ще унищожи мирния процес.

#САЩ #Йерусалим #насилие #Израел #"Хамас"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »