Заради мораториума върху лекарствата: Искат президента да наложи вето

Заради мораториума върху лекарствата: Искат президента да наложи вето
A A+ A++ A

През изминалата седмица депутатите приеха бюджета на НЗОК за следващата година. В закона бяха записани специални текстове, с които се забранява на НЗОК да заплаща за лекарствени продукти "с ново международно непатентно наименование, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък, както и включени в позитивния лекарствен списък лекарствени продукти, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г".

„Политиците решиха, че вместо да хванат крадците, ще накажат болните хора като със закон въвеждат забрана да се купуват нови лекарства. Смятам, че това е огромна грешка”, коментира в студиото на „Събуди се” д-р Станимир Хасърджиев,  председател на Национална пациентска организация.

„През следващата седмица ще сезираме президента с молба да наложи частично вето върху тези текстове в закона. Молим президента за вето и молим депутатите да преразгледат този отвратителен и циничен текст, който ще забрани на българските граждани  да имат достъп до нови терапии”, каза още той. 

„Така нареченият „мораториум” според мен е абсолютно измислено раздута тема в момента”, коментира бившият здравен министър д-р Стефан Константинов. 

„През 2000 година на пазара се появи прекрасно ново лекарство. Казваше се „Виокс”. То беше противовъзпалително и  лекуваше ревматизъм, лекарите започнаха да го изписват и след 4 години се разбра, че то води до тежки увреждания на съдовете и много починаха от инфаркт и инсулт. Между 80 000 и 140 000 души пострадаха от това лекарство и то беше спряно. Нека да не плачем, че лекарство, което през тази или миналата година е получило разрешение за употреба, не може веднага да се реимбурсира от нашия обществен фонд. За сигурността на пациентите, това е допустимо”, коментира д-р Константинов.

В студиото на „Събуди се” двамата коментираха и акцията на МВР, при която беше разбиха схема за паралелен износ на лекарства.

„В събота българските власти най-накрая си свършиха работата – хванаха едни бандити, които очевидно са източвали НЗОК. Най-накрая се разкри поне една от схемите, чрез които от България изчезват животоспасяващи лекарства”, коментира д-р Хасърджиев. „Такива схеми не стават без знанието на лекар, който е предписал лекарството, за да бъде платено то от НЗОК, не става без имена на пациенти, не става без документни измами”, убеден е той.

„Става дума за отвратително криминално деяние, което два пъти ни удари – един път като хора, които си плащаме здравните вноски, защото с нашите пари някой прави печалба и втори път удря болните, които действително са имали нужда от тези лекарства”, коментира д-р Константинов. 

#НЗОК #лекарствени продукти #д-р Станимир Хасърджиев #мораториум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"