Международна акция задържа четирима за кражби от кредитни карти

Международна акция задържа четирима за кражби от кредитни карти
A A+ A++ A

Четирима членове на международна престъпна мрежа са задържани в рамките на съвместна операция "Нептун".

Те са отговорни за компрометиране на данните от разплащателните карти и незаконните транзакции срещу европейски граждани. Заловените са крали първо информация за картите, а после са теглии пари от сметките. 

Операцията била подкрепена от Европейския център за киберпрестъпления (EC3) на Европол, е реализирана на 30 ноември на територията на България, Италия и Чехия.

По първоначална информация лидерите на трансграничната престъпна група са контролирали всички етапи на престъплението.

Те са се занимавали с вграждането на техническите средства в банкомати в централните части на европейските градове, производството на фалшиви кредитни карти и последващото отнемане на пари от банкомати в неевропейски държави, като Белиз, Индонезия и Ямайка.

Десетки манипулирани устройства са открити в рамките на операцията. Те били с поставени микрокамери и четци за магнитни ленти. Повече от 1000 фалшиви кредитни карти са иззети. Освен това са събрани и данни за извършени многобройни измамни международни транзакции на стойност повече от 50 хил. евро.

Групата е разследвана от началото на 2015 г. със съдействието на ЕСЗ.Координацията и обменът на данните са подкрепени и от Съвместната работна група за действие в областта на киберпрестъпността (J-CAT), създадена в Европол.

#престъпна мрежа #транзакции #България #Италия #Чехия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"