Костов: Само приватизация може да спаси БДЖ

Костов: Само приватизация може да спаси БДЖ
„Не е правилна позицията на ръководството на БДЖ. Те не правят реформи“, каза Костов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Според Иван Костов в БДЖ не се правят реформи и единственият вариант за спасение на компанията в сегашната ситуация е приватизацията.

„Не е правилна позицията на ръководството на БДЖ. Те не правят реформи. Те правят план за преструктуриране, защото са в несъстоятелност“, заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов по БНТ.

„На практика планът е за намаляване на дейности. Ние обаче не знаем какъв е планът. Извикахме министъра на транспорта, но той не ни каза нито за мерките, нито за ефекта, който ще дадат. Ние не знаем дали този план е в състояние да предпази компанията и ние няма как да имаме становище. И трябва да се каже истината в Народното събрание“, отбеляза той.

„ЕС изразява сериозно съмнение, че този план е в състояние дългосрочно да стабилизира компанията. Кредиторите могат да обявят дружеството в несъстоятелност и да поискат още по-суров план за преструктуриране. Това се случи през 1997 година, когато 73 огромни предприятия бяха в същото състояние. Избрахме да приватизираме и те сега са действащи“, подчерта Костов.

„Ако говорим за реформа, трябва да се отиде към приватизация за отделни дейности, но това е политическо решение от друг тип. Сега ще се разбере какво е да изпаднеш в несъстоятелност. Синдикатите обаче трябва да знаят нещо съвсем сигурно – не може държавата да покрие загубите на БДЖ – това значи срещу България да започне процедура за незаконна държавна субсидия“, посочи Иван Костов.

„Държавата не може да го направи. Правителството може да приватизира части от БДЖ. Само при приватизация е възможно да бъде спасено предприятието. Тогава може да се започне на чисто и има възможност да бъде оздравено“, обясни лидерът на ДСБ.

#Костов #Иван Костов #ДСБ #Синята коалиция #БДЖ #приватизация #реформи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »