ВСС иска уволението на съдия Тодорова

ВСС иска уволението на съдия Тодорова
Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова ще бъде предложена за уволнение, съобщи „Правен свят“.

Дисциплинарният състав, който я проверява, е поискал Тодорова да бъде изгонена от системата.

Точката е включена в дневния ред на следващото заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщи още списание „Правен свят“, цитирано от БГНЕС.

Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година, този път път по предложение на петима членове на ВСС – Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев.

Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на делата, а конкретният повод – забавено с 4 години и 8 месеца написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност, към което бяха присъединени още две дела.

Първото е за забавени с четири години мотиви по дело за убийство, по което извършителят е оправдан при условията на неизбежна отбрана, като оправдателната присъда е потвърдена от Софийския апелативен съд.

Другото е за забавени мотиви по делото срещу Васил Маникатов, за когото се оказа, че докато лежал в затвора, бил третиран от администрацията като примерен затворник, бил преместен на общ режим, а после – и в общежитието в Казичане, работил е като стахановец и е пуснат предсрочно, макар че присъдата от 8 години затвор, издадена му от съдия Тодорова, е за огранизиране на мрежа за разпространение на наркотици именно от затвора.

Преди месеци Тодорова заведе дело срещу вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов заради две последователни интервюта на министъра, в които той обвини съдийката, че обслужва интересите на организираната престъпност, защото е забавила умишлено дела.

#Съюза на Съдиите #Мирослава Тодорова #Висшия съдебен съвет #ВСС #Пламен Стоилов #Иван Колев #Теодора Нинова #Вельо Велев #Кирил Гогев #Софийския апелативен съд #Васил Маникатов #затвор #Цветан Цветанов #вицепремиер #вътрешен министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"