Румъния пред нова буря?

Румъния пред нова буря?
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Вече месеци наред румънците излизат на улицата, за да протестират срещу опитите на управляващите да овладеят правосъдието. И това е добре, защото само едно силно гражданско общество може да спаси правовата държава, констатира Роберт Шварц в коментар за Дойче веле.

"Преклонена глава сабя не я сече" - тази стара мъдрост за пореден път беше опровергана, и то по наистина впечатляващ начин. Народът на Румъния вече не желае да си мълчи - десетки хиляди излязоха в неделя на протести из цялата страна, за да защитят правовата държава от опитите да бъде осакатена. Това неизменно събужда аналогии с масовите демонстрации, които през декември 1989 доведоха до свалянето на комунистическия диктатор Чаушеску. Днес, 28 години по-късно и десет години след присъединяването на Румъния към ЕС, гражданското общество се противопоставя с всички сили на опитите на управляващите социалдемократи, произлезли от бившата Комунистическа партия, да овладеят правосъдието и да разводнят законите за борба срещу корупцията.

"Чак на Марс"

Засега протестите протичат мирно, но водещи политици от Социалдемократическата партия вече обещаха разправа и отмъщение. Очаквала се контрадемонстрация на техни привърженици, чийто глас щял да се чуе "не само в Брюксел, но и чак на Марс". Подобни изхвърляния твърде много напомнят за режима на Чаушеску, който също беше изгубил връзка с реалността. И той смяташе, че народът може да бъде вечно манипулиран. И той накара да бъдат свикани хора в негова подкрепа - с надеждата, че народът ще даде глас на вечната си благодарност към него. Но се оказа жестоко излъган.

Колко по-ниско може да падне една партия, която се нарича "социалдемократическа", но се оказва в задушаващата прегръдка на корумпирани групировки? Групировки, които от една година насам преследват една-единствена цел: да сложат юзди на правосъдието, за да спасят собствените си кожи.

Румънската Социалдемократическа партия е дълбоко разединена, като надмощие все още има лагерът около партийния лидер Ливиу Драгня. Политикът, който вече има една присъда, раздаде множество ключови позиции на свои хора, но постоянните му опити да дърпа конците в своя полза силно изостриха кризата в партията. Предишни сподвижници на Драгня вече се дистанцират от него с надеждата да спасят партията си от окончателен срив. Дочува се дори, че ако се наложи, са готови да го свалят - само и само да останат на власт. Историята помни и други подобни случаи в тази партия.

Но гражданското общество вече не обръща внимание на тези игрички. Защото видя колко мимолетна се оказа частичната му победа, извоювана в началото на тази година. Спешният декрет, с който правителството на социалдемократите искаше да подчини правосъдието, беше отменен през февруари именно под натиска на масовите протести. Но хората около Драгня не се отказаха от плановете си и веднага се заеха да прокарват оспорваните закони през парламента, по уж демократичен начин. И тъй като имат солидно мнозинство, социалдемократите могат да разчитат на успех.

Докато не отмине и тази злина

Последните надежди са свързани сега с либералния президент Клаус Йоханис. През февруари той се присъедини към протестиращите и на няколко пъти обяви, че ще използва всички законни средства, за да спре оспорваното начинание на управляващите. Референдумът е крайното средство, с което разполага. Дали Йоханис ще се осмели да прибегне към него?

По време на протеста в неделя демонстрантите в Букурещ получиха подкрепа от редица известни личности, включително от доайена на румънските интелектуалци Михай Шора, който излезе на улицата въпреки преклонната си възраст. "Без свободно правосъдие нашата страна би попаднала в ръцете на крадци и злодеи", заяви Шора. Повечето румънци са на същото мнение. И затова ще продължат да излизат на протест. Докато не отмине и тази злина.

#Румъния #буря

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »