Протестиращи срещу скъпия ток: Писна ни от вашата наглост!

Протестиращи срещу скъпия ток: Писна ни от вашата наглост!
Гражданите искат държавата да притежава 51% от ЕРП-тата. Снимка: Sofia Photo Agency, Архив
A A+ A++ A

Няколко десетки граждани се събраха в сряда вечерта пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на протест срещу увеличението на тока с 13%, което влезе в сила в началото на месеца.

Всички те заедно викаха „Оставка“ и „Мафия“ пред сградата на ведомството с надеждата да бъдат чути от някой от ръководството на мегаминистерството, предаде БГНЕС.

С плакати „Бойко, ако си мъж, спри увеличението на тока“ те се обърнаха към премиера, за да поискат от него да се намеси в регулаторната политика на страната.

Други пък донесоха със себе си лозунги като „Писна ни от вашата наглост! Повече няма да ви търпим“, „Еничарите вън от министерствата“, а един възрастен човек дори вдигна плакат с надпис „Няма да плащам необосновано високи сметки за ток, парно, отопление и вода, защото пенсията ми е необосновано малка“.

Гражданите искат държавата да притежава 51% от ЕРП-тата, което на практика би означавало да увеличи с 18% дела си в две от ЕРП-тата и да купи мажоритарния пакет на ЕВН, след като в края на миналата година продаде 33-процентния си дял в дружеството.

Протестиращите искат държавата да прекрати концесиите с водоразпределителните дружества, електрическата енергия, произвеждана от АЕЦ „Козлодуй“ да се използва приоритетно за задоволяване на нуждите на вътрешния пазар, разтрогване на договорите, заради които бе повишена цената на тока и търсене на наказателна отговорност от тези, които са ги подписали от страна на държавата.

Те настояват и да се премахнат всички посредници, свързани с износа на електрическа енергия от България, както и тези на вътрешния пазар.

#АЕЦ „Козлодуй“ #ЕВН #ЕРП #протест #електроенергия #ток #енергетиката и туризма #Министерството на икономиката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »