НПО предлага САЩ да отрият постоянна военна база на Балканите

НПО предлага САЩ да отрият постоянна военна база на Балканите
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Според радиото съветът е предложил откриване на постоянна военна база на САЩ в Югоизточна Европа, "историческо помирение" със Сърбия и подновяване на репутацията на Вашингтон на истински медиатор, предаде БНТ.

Вицепрезидентът на Атлантическия съвет Деймън Уилсън заяви пред радиото, че тази неправителствена организация на САЩ желае да насърчи исторически процес на помирение със Сърбия и да бъде истински медиатор за постигане на реален напредък на политическия фронт, когато стане въпрос за диалога между Белград и Прищина или при оказване на подкрепа на Гърция и Македония.

Радиото коментира, че докато Сърбия балансира между ЕС и Русия, представител на Държавния департамент на САЩ наскоро посъветва Белград да не стои на два стола.

Според Уилсън това е голям шанс за Сърбия при президента Вучич и при тази администрация на САЩ да се опитат да се помирят, пояснявайки, че от изборите и други източници електоратът в Сърбия разбира, че бъдещето е в Европа.

Уилсън смята, че САЩ трябва да бъде част от процеса за организиране на пряк диалог между Белград и Прищина.

Европейският съюз ще продължи да има ценна роля на медиатор, но американците не трябва да стоят настрана. Ние трябва да имаме роля и да помогнем диалогът да доведе до конструктивен край, подчерта той.

По думите му САЩ се нуждаят от по-активна роля в региона, тъй като Вашингтон повече не е обвързан, а има риск от избухване на криза на Балканите.

#САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"