Еврокомисар: Румъния е в голяма опасност!

Еврокомисар: Румъния е в голяма опасност!
Рединг изрази безпокойството си от продължаващата от 3 юли политическа криза в Румъния, при която бяха започнати процедури по отстраняване от длъжност на президента на страната Траян Бъсеску. Снимка: romanimobilities.wordpress.com
A A+ A++ A

Политическата криза в Румъния представлява „голяма опасност” и може да постави под съмнение напредъкът на страната по пътя й към „пълната интеграция” в ЕС, заяви европейският комисар по правосъдието Вивиан Рединг.

Рединг изрази безпокойството си от продължаващата от 3 юли политическа криза в Румъния, при която бяха започнати процедури по отстраняване от длъжност на президента на страната Траян Бъсеску, предаде агенция „Фокус”, позовавайки се на АФП.

„Лично аз виждам голямата опасност от скорошните събития в Румъния, които могат да разколебаят постигнатия през последните години напредък”, заяви Рединг, която в сряда трябва да се срещне с румънския министър на правосъдието.

В същото време Рединг не изключи възможността ЕК да продължи с години наблюдението над Румъния, „с всички последствия, което това може да има” за влизането на страната в Шенген.

Страните от ЕС пазят твърде упорито мълчание за ситуацията в Румъния, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, цитиран от АФП.

„Ще говоря с френския президент Франсоа Оланд, тъй като според мен Европейският съвет е твърде мълчалив по този въпрос”, каза още Шулц.

„Европейската комисия трябва да върши работата си. Да оценява, предлага, проверява дали европейските правови норми не са нарушени. Премиер, който има широко мнозинство в парламента, може да промени конституцията на страната си, но може и да наруши правилата и ценностите ни”, коментира председателят на Европарламента.

В същото време президентът на ПЕС Сергей Станишев и румънският премиер Виктор Понта ще дадат в Брюксел съвместна пресконференция за политическата ситуация в Румъния, съобщиха от БСП.

Станишев публично ще изрази подкрепата си като президент на ПЕС за Понта след политическите атаки, идващи от европейската десница, се казва в съобщението на социалистичеката партия.

В сряда вестник „Труд" цитира неназован дипломат, според когото Европейският съюз може да раздели България от Румъния в наблюдението върху правосъдието и вътрешните им работи.

Годишните докладите за двете страни се очакват до края на месеца.

#Румъния #Вивиан Рединг #ЕС #Траян Бъсеску #президент #импийчмънт #ЕК #Шенген #Европейския парламент #Мартин Шулц #Франсоа Оланд #Европейският съвет #Европарламент #ПЕС #Сергей Станишев #Виктор Понта #БСП #Европейският съюз #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"