Възстановяваме търговията с животни с Турция

Възстановяваме търговията с животни с Турция
A A+ A++ A

Ще обменяме неразплодни животни с Турция. От догодина страната ни очаква позитивен резултат, за да обменяме дребен рогат добитък, а в последствие и едър рогат добитък. Това стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов след среща с турския му колега Ахмет Факъбаба.

Над 500 представители на турския и българския бизнес обсъждат обмена на стоки между двете страни.

Проблемите са много, каза министърът, като поясни, че трябва да се договорят определени ветеринарни изисквания. Оказва се, че ЕС ни налага определени квоти за внос на месо от южната ни съседка. В животновъдството има много изисквания, поясни Порожанов. Ще изчистим рамката, ще сме в пулса на бизнеса, изтъкна той.

На свой ред министър Факъбаба очаква късмет за двете държави. Проведените срещи той определи като много успешни. Когато търся стока и я има у комшиите, предпочитам да я взема от там, сподели турският министър на земеделието. Той вярва в позитивното развитие на търговията между двете държави.

И Факъбаба иска бързо постигане на споразумение за обмен на неразплодни животни между България и Турция. Ако се хванем ръка за ръка, това ще бъде добър пример и за другите ни колеги, изтъкна министърът. За забраната на Турция за транзит на пилета заради птичия грип, турският министър поясни, че вижда двете държави като братски страни. Той няма информация по темата за забраната за транзит на пилета. Ако има основание да падне тази забрана, веднага това ще бъде разпоредено. Здравето на хората е най-важно, отчете министър Факъбаба.

За решаването на проблемите е изготвен план за действие, който да увеличи благоденствието между двете страни.

#Турция #едър рогат добитък #Румен Порожанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"