15 дни безплатно лятно кино в Бургас

15 дни безплатно лятно кино в Бургас
Откриването на кинофеста ще стане в Летния театър в Морската градина в Бургас. Снимка: Wikipedia
A A+ A++ A

Петнайсетдневен киномаратон ще запознае жителите и гостите на Бургас с най-доброто от съвременната европейска филмова продукция, създадена през последните няколко години, съобщиха от пресцентъра на общината.

20 филма от 17 държави ще бъдат прожектирани на открито, при вход свободен, в дните от 17 до 31 юли.

Фестивалът „Дни на европейското кино“ се организира от Европейската комисия и Община Бургас по повод 5 години членство на България в ЕС. След София това е първото му издание край морето.

Кинофестът ще бъде открит на 17 юли от 20:00 часа с концерт на група „Акага“ и прожекция на хитовия български филм „Кецове“ (2011) на реж. Иван Владимиров и Валери Йорданов.

Филмът, разказващ за шестима младежи, които решават да зарежат напрежението в големия град и да се отправят към един от последните девствени плажове по Българското Черноморие, е избран тематично.

Морските истории, в които основна тема са любовта и свободата, заедно с горещите музикални ритми, които ще предложат музикантите от „Акага“, обещават силен старт на фестивала.

Откриването ще се състои в Летният театър на Бургас, а всички останали прожекции са предвидени на сцена „Охлюва“.

Сред филмите, включени в киноафиша на феста, са носителят на „Оскар“ „Животът на другите“ (2006, Германия), както и номинираният за наградата „Чико и Рита“ (2010, Испания).

Със свои продукции са представени още Румъния – „Морген“ (2010), Гърция – „Малко престъпление“ (2008), Холандия – „Бон воаяж“ (2010), Унгария, Естония, Белгия, Полша, Литва, Италия, Австрия и др.

Освен с „Кецове“ България участва и с още една хитова кинолента – „Подслон“ (2010) на режисьора Драгомир Шолев.

Всички заглавия в селекцията са съвременни, с изключение на едно – „Големите надежди“ (1946, Великобритания).

С екранизацията по класиката на Дикенс, която днес е в Златния фонд на световното кино, ще бъде закрит фестивалът на 31 юли.

#Бургас #Европейската комисия #България #ЕС #София #Акага #Кецове #Черноморие #Иван Владимиров #Валери Йорданов #Оскар #Германия #Испания #Румъния #Гърция #Холандия #Унгария #Естония #Белгия #Полша #Литва #Италия #Австрия #Подслон #Големите надежди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"