40% от българите не могат да си купят редовно месо

40% от българите не могат да си купят редовно месо
A A+ A++ A

Над 60% от българите не са удовлетворени от стандарта си на живот, точно толкова обаче е и делът на хората у нас, които се определят като щастливи. 

Това показват данните от проучване на изследователски център „Тренд" по поръчка на вестник 24 часа, което е проведено сред 1005 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице" между 3 и 12 ноември. 

54 на сто от българите не очакват стандартът им да се промени в следващата година. Позитивна нагласа за промяна декларират 21% от българите, а само 16% смятат, че жизненият им стандарт ще се влоши. Откроява се ясна зависимост по възраст, като по-младите възрастови групи (18-39 г.) са далеч по-оптимистично настроени в посока положителна промяна на жизнения си стандарт за разлика от тези над 60 години, сред които две трети не очакват никаква промяна.  

Проучването отчита усещане за сигурност сред българите за собственото им работно място и това на близките. Само 8% очакват някой от работещите членове на домакинството им да бъде съкратен, а 9% смятат, че е вероятно да останат без работа в следващите 12 месеца. 37% от анкетираните обаче не извършват трудова дейност – най-голяма част от тези хора са в пенсионна възраст, уточняват от Тренд.

98% от българите могат да купуват редовно хляб, докато 60% редовно могат да си позволяват покупка на месо. Месните продукти са най-недостъпни за хората над 60 години, както и тези, които са безработни.

На декларативно ниво всеки пети българин твърди, че има спестени пари. 

#щастливи #възраст #пенсионна възраст #спестени пари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"