Американският петрол се отдръпва от двегодишните върхове

Американският петрол се отдръпва от двегодишните върхове
A A+ A++ A

Американският лек суров петрол WTI поевтинява в понеделник, отдръпвайки се от двегодишните върхове, достигнати през миналата седмица, съобщава Ройтерс. Глобалните пазари обаче са подкрепени от очакванията за удължаване на споразумението на ОПЕК за свиване на добива.

WTI поевтинява с 0,54% до 58,63 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поскъпва с 0,46% до 63,76 долара за барел към 9:30 часа българско време.

Добивът в САЩ се увеличава с 15% от средата на 2016 г. до 9,66 млн. барела дневно, което не е далеч от продукцията в Русия и Саудитска Арабия. Освен това повишената сондажна дейност означава, че добивът ще продължава да расте, казват трейдъри.

През миналата седмица активните нефтени платформи в САЩ се увеличават. Освен това те записват първо месечно повишение от юли насам и достигат 747.

В петък цената на WTI достигна 59,05 долара за барел, което беше най-високото ниво от 2015 г. насам. Отчасти ръстът беше задвижван от затварянето на тръбопровода между САЩ и Канада Keystone с капацитет 590 хил. барела дневно.

На глобалните пазари Брентът се представя по-добре от WTI заради усилията на ОПЕК и други производители, включително Русия, да ограничат предлагането с 1,8 млн. барела дневно. Сделката трябва да приключи в края на март 2018 г., но се очаква на срещата на картела на 30 ноември тя да бъде удължена.

За седмицата WTI поскъпна с 4,2%, а Брентът – с 1,8 на сто.

#WTI #ОПЕК #Русия #Саудитска Арабия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"