Правителството на Ирландия пред риск да падне

Правителството на Ирландия пред риск да падне
A A+ A++ A

Правителството на малцинството на премиера на Ирландия Лео Варадкар е пред риск да падне, след като опозиционната партия Фиана Файл - Републиканска партия, която го подкрепя, внесе вот на недоверие срещу вицепремиера, съобщава ДПА, пише news.bg 

Вардкар, който също е лидер на партия Фине Гейл, категорично заяви, че няма да изпълни исканията на Фиана Файл да уволни вицепремиера Франсис Фицджералд, дори и да означава падане на кабинета му и предсрочни избори през следващия месец.

Тази сутрин високопоставени представители на Фиана Файл обсъдиха план за внасяне на вот на недоверие, който ще бъде дебатиран в парламента във вторник.

Опозиционната партия критикува действия на Фицджералд във връзка със скандален случай, свързан с националната полиция на Ирландия.

Лидерът на Фиана Файл Майкъл Мартин каза пред националната медия RTE, че парламентът е "бил подведен много пъти" във връзка с този случай.

Доверието е накърнено, изтъкна той и добави, че партията му не иска избори.

Мартин подчерта, че е телефонирал на премиера, за да му каже, че "казусът ще навреди на доверието и на сключеното споразумение".

След проведените през миналата година парламентарни избори двете основни партии сключиха споразумение. Фиана Файл подкрепя дясноцетристкото правителство на малцинството на Фине Гейл. 

Според Мартин, ако вицепремиерът подаде оставка, в страната няма да се провеждат предсрочни избори.

#Ирландия #Лео Варадкар #вот на недоверие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »