Социалните мрежи в защита на Кулезич: Това е цензура

Социалните мрежи в защита на Кулезич: Това е цензура
A A+ A++ A

Свалянето на предаването на журналистката Люба Кулезич от ефира на телевизия Би Ай Ти, за което OFFNews пръв съобщи, предизвика лавина от коментари в социалните мрежи.

В нейна защита се обявиха хора с диаметрално противоположни политически възгледи като прозападния ни бивш посланик в Москва Илиан Василев и левият журналист Петър Волгин.

От инициативата "Правосъдие за всеки" обявиха, че освобождаването на Кулезич е обяснението защо в България е на последните места по свобода на словото.

Според бившия ни посланик в Москва Илиан Василев мотивът за спирането на предаването била, че рекламодателите не давали реклами на Би Ай Ти, тъй като Кулезич била твърде крайна.

Ето някои мнения по темата:

 

Илиан Василев, анализатор, бивш посланик: 

Мислех, че БиАйТи разбират нещо от бизнес. Историята с уволнението на Люба е тривиална до болка.

Изпълнителната директорка Симона Ангелова, станала известна покрай близостта си с Краси Гергов и напускането по недоброволен начин на предишна телевизия, е автор на уволнението. Причина - рекламодателите не давали реклама заради крайната Кулезич. Това е неин прочит, но Ви дава представа как се контролират телевизиите - през рекламите и механизмите които Гергов предаде или продаде на Пеевски. Забележете не сами рекламодатели определят, а посредниците - къщите които пакетират и продават реклама и които лъжат рекламодателите с тотално произволни рейтинги.

От там нататък нещата са тривиални. Глупави хора - с този скандал, каквото и да правят вече са на екзита. Да правиш продукт от типа "на всекиго по нещо" влизаш в конкуренция с големите, които ще те изядат. Имаше място на гражданска телевизия, но там няма място пълнеж със силикон и т.н. Те си имат достатъчно място по основните канали. Това което задържа хората пред Би Ай Ти са гражданските предавания, - Хайд Парк, Честно Казано и Диков влиза. За да се харесат на "рекламодателите" те бягат от аудиторията си.

Същата участ я чака ТВ Европа - единствено ще се конкурира с Канал 3. Едни и същи хора канят по всички телевизии. Люба и малко други предавания правеха изключение.

Диков в случай просто солидарно мълчи и предава.

Вероятно ще се опитат да предложат номера на Нова ТВ спрямо Ана Цолова - ще предложат на Люба, след като оценят щетите на действията на вундер директорката и за да ги ограничат - да направи друго предаване. Хем вълкът сит - рекламите получени, хем Кулезич на екран - по някое време.

Не разбират, че всичко е въпрос на доверие. И като се счупи калъпа - трудно се лее.

Инициатива "Правосъдие за всеки":

Кой и защо уволнява журналисти, които отстояват истината в частна медия? И кой би заменил такива журналисти, които се броят на пръстите на едната ръка вече? България продължавада отстоява "гордо и смело" последното си място в класацията на "Прозрачност без граници" за свобода на словото и медиите. Но ние плащаме сметката, както винаги и тя става все по- непосилна. Застрашена ли е демокрацията? 

Дипломатът Стефан Тафров:

Кулезич свалена от ефир, защото канела много протестъри

Петър Волгин, радиожурналист:

Свалянето на журналисти и предавания от ефир е грубо посегателство върху свободата на словото. Казвам го по повод станалото с Люба Кулезич. Няма никакво значение дали харесваме или не позициите на конкретния водещ. На позиции, които не споделяме, трябва да се противопоставяме, като развиваме своите тези, а не със сваления на предавания.

Евгений Дайнов, политолог:

Уволнението на Кулезич от БиТ е тъпа постъпка, но не усещам миризмата на Корпулентния. Вчера по обяд в БиТ аз лично изобилно попържах тримата дебелаци, докато водещата не само, че не замръзваше (както правят в бТВ), но си ме подкокоросваше. Върнете Кулезич, не се излагайте.

Полина Паунова, журналист в Би Ай Ти:

Понеже съм последният човек, който ще мълчи, още повече ако някой се опитва да му ограничи свободата на словото (защото аз това работя, и за да си защитавам тая свобода си плащам цената - с работа на 4 места).
По казуса с Люба Кулезич. Разбрах, че договорът й е прекратен снощи. Разбрах това път към вкъщи от Асен Агов, когото видях до НДК и той ме попита какво става.
Не знаех какво става. И продължавам да не знам. На сбирки на телевизия BiT не съм била, защото съм външен автор в телевизията.

Знам само едно - до този момент никой и никога не се е месил в съдържанието, което със Silvia Velikova правим. Което означава следното:

1) Никой не ми е намеквал дори "това не можеш да го кажеш" или "това не можеш да питаш".

2) Никой не е искал предварително седмичния ми коментар, в който ГЕРБ, БСП, ДПС и Делян Пеевски са чести участници.

3) Никой не ми е казвал постфактум "не биваше да говориш такива неща".

В момента, в който се случи такова нещо, на място, на което работя, аз няма да бъда автор, където и да е било. Все пак съм минала школата "Пеевски", в която се преправяха карикатура във вестника, защото маргаритките приличали на гербери... И съм си обещала пред себе си, че подобни проститии няма да позволя да ми се случват, щото както казва Рачко Пръдлето "Човек за едното красно име живее".

Колкото до Люба Кулезич - продължавам да не мога да си изясня случая. Просто, защото също като вас, не съм присъствала на никакви срещи в телевизията. Надявам се тя да го стори.

#Люба Кулезич #Би Ай Ти #Петър Волгин #"Правосъдие за всеки" #мнения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »