Саудитска Арабия ще купи американски оръжия за 7 млрд. долара

Саудитска Арабия ще купи американски оръжия за 7 млрд. долара
A A+ A++ A

Саудитска Арабия се съгласи да закупи високоточни боеприпаси на стойност 7 млрд. долара, произведени от предприятия от военнопромишления комплекс на САЩ, предаде Ройтерс, цитиран от investor.bg 

Някои конгресмени може да се противопоставят на сделката, защото американски оръжия са допринесли за смъртта на мирни граждани при саудитската кампания в Йемен. Избраните компании са Raytheon и The Boeing Company. И двете отказаха да коментират.

Споразумението е част от сделката за покупка на оръжия на стойност 110 млрд. долара, сключена по време на посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп в Саудитска Арабия през месец май.  

Продажбата на оръжие на Рияд и други страни от Съвета за сътрудничество в Залива е все по-спорна тема в Конгреса на САЩ, който трябва да одобри сделката. Държавният департамент все още не е уведомил конгресмените за споразумението.

"Ние не потвърждаваме или отричаме продажби, докато Конгресът не бъде уведомен официално за тях", заяви представител на Държавния департамент на САЩ. Той добави, че правителството ще отчете фактори като баланса на силите в региона и човешките права, както и отражението върху индустриалната база на военнопромишлените предприятия на САЩ. 

Пожелал анонимност представител на американското правителство съобщи, че споразумението ще покрива 10-годишен период. До първата реална доставка на оръжия може да минат години, добави той.

Споразумението може да срещне трудности в Конгреса. През юни републиканецът Боб Коркър, председател на Комисията по външни работи на Сената, обяви, че ще блокира продажбите на оръжие за Саудитска Арабия, ОАЕ и други страни от Съвета за сътрудничество в Персийския залив поради конфликта им с Катар - друга страна от Залива, която също е съюзник на САЩ.

Припомняме, че през ноември 2016 г. администрацията на американския президент Барак Обама блокира продажбата на високоточни боеприпаси на стойност 1,29 млрд. долара поради опасения за броя на жертвите сред мирните граждани в Йемен. Близо 4800 мирни граждани загинаха от март 2015 г. насам, когато водената от Саудитска Арабия коалиция се включи в конфликта, сблъсквайки се с подкрепяните от Иран шиитски бунтовници хуси, припомня Ройтерс.

#Саудитска Арабия #боеприпаси #САЩ #Йемен #Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »