ЕС може да включи Турция в черен списък с офшорките

ЕС може да включи Турция в черен списък с офшорките
A A+ A++ A

Европейският съюз може да включи Турция в черен списък с офшорните зони през следващия месец, съобщава "Блумбърг".

Подобен ход от страна на Брюксел може допълнително да влоши отношенията между Анкара и най-големия търговски блок в света.

Работна група на ЕС, която имаше задача да провери "юрисдикции, които не сътрудничат за данъчни цели", е заключила, че ангажиментите на Турция що се отнася до данъчната прозрачност и офшорните зони до момента "не са задоволителни", разкриха източници, запознати с конфиденциалните документи.

Така наречената Група "Кодекс за поведение" (Данъчно облагане на предприятия) може да препоръча на финансовите министри на ЕС на 5 декември да включат държави в черен списък, които не сътрудничат.

Докато страните членки на ЕС обаче са разединени по въпроса дали трябва да се налагат финансови санкции на несътрудничещи юрисдикции, репутацията на Турция може да бъде засегната, ако бъде включена в подобен списък и дори да окаже натиск върху компаниите от ЕС да спрат инвестициите.

Няколко държави, включително Франция, подкрепят наказателни мерки, включително спиране на международна финансова подкрепа. Все още не е взето решение по този деликатен въпрос.

Посланиците на страните членки на ЕС ще обсъдят черния списък преди срещата на финансовите министри в началото на декември. Според "Блумбърг" в списъка могат да бъдат включени 36 държави, включително Сърбия, Армения, Острови Кук, Маршаловите острови, Панама и Тунис.

На седем карибски държави им е дадена отсрочка до февруари заради природните бедствия през последните месеци.

Общо 92 юрисдикции са проверявани.

#Турция #списък #Брюксел #Анкара

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »