Мъжете и жените се пенсионират заедно след 2020 г.

Мъжете и жените се пенсионират заедно след 2020 г.
Социалният министър обясни още, че продължава работата по новата методология за експертиза на хората с увреждания във връзка с подготвяните промени в реда за отпускане на инвалидни пенсии. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Възрастта за пенсиониране при мъжете и жените ще се изравни след 2020 година, заяви социалният министър Тотю Младенов.

Това той каза отново във връзка с дадените във вторник препоръки от Съвета на министрите на икономиката и финансите, според които пенсионната възраст на двата пола трябва да се уеднакви и да се затегне контролът при отпускане на инвалидни пенсии.

Социалният министър припомни, че група от експерти работи по мерките за реда на отпускане на инвалидните пенсии, предаде Дарик радио.

Министър Младенов припомни, че според приетата вече пенсионна реформа стажът и възрастта за пенсиониране при мъжете и жените се увеличават с по 4 месеца на година, като до 2017 година възрастта при мъжете ще стане 65 години, а през 2020 година жените ще се пенсионират при навършени 63 години.

„Дори и да се предприемат нови стъпки, ние това ще го обсъдим със социалните партньори в тристранния съвет, за жените изравняването не може да стане веднага и сега. Както всяка държава членка го прави – с определен период от време. Така че ние ще регламентираме какъв ще бъде периодът от време, докога може да се очаква изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените“, каза Младенов.

Социалният министър обясни още, че продължава работата по новата методология за експертиза на хората с увреждания във връзка с подготвяните промени в реда за отпускане на инвалидни пенсии.

По думите му и тази реформа ще бъде обсъдена от Съвета за тристранно сътрудничество.

#Тотю Младенов #социален министър #пенсиониране #пенсии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »