МОН разпореди проверка на всички училища заради ученици фантоми

МОН разпореди проверка на всички училища заради ученици фантоми
A A+ A++ A

Прокурорска проверка и отстранен училищен директор, след разследването на NOVA за източване на държавни пари чрез ученици фантоми.
 
Как реагира Министерството на образованието на информацията за мъртви души, които точат милиони?
 
„В случая определено става въпрос за закононарушение и за престъпление, предвид и образуваното производство от Окръжната прокуратура в Русе. Имаме финансовия аспект, но това не е най-притеснителното. Най-притеснителното е, че имаме голям брой деца, които не са ефективно включени в образователната система”, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

 
Казусът е конкретен – за училище в Бяла, в което по документи учат 600 души, но класните стаи са празни. А хора, които дори не знаят на какъв изпит се явяват, влизат в училището веднъж в годината.
 
„Разпоредил съм проверка на всички училища, където има записани голям брой ученици в задочна и самостоятелна форма. Проблемните ни училища са определен брой. Те не са всички. Това са училищата, в които има концентрирани деца от уязвими групи и професионалните гимназии, предимно в малките населени места”, каза още министърът на образованието Красимир Вълчев.

 
„Можем да пресечем тази практика с по-засилен контрол и със стимули да задържат всяко едно дете. Сформирали сме мобилни групи. Реагираме на всеки един сигнал, и във всеки един от тях освобождаваме директора на учебното заведение. А от новоназначения директор изискваме да търси дисциплинарна отговорност на учителите”, подчерта министърът на образованието.

 
Той обаче очерта допълнителни проблеми в системата на образованието: „Проблемът е още от детската градина. Има деца, които не са посещавали детска градина, не знаят български език, а след това в първи клас е много трудно да бъдат ефективно включени в учебния процес”.

#проверка #държавни пари #Красимир Вълчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"