Дянков препоръча на лекарите да се плаща като на чиновници

Дянков препоръча на лекарите да се плаща като на чиновници
Такъв модел на заплащане ще бъде въведен в болница „Пирогов“, в чийто директорски борд Министерството на финансите има двама членове, посочи Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пари за повишение на основните заплати в лечебните заведения има и сега, но заплащането там трябва да се преструктурира както при чиновниците, обяви финансовият министър Симеон Дянков след заседанието на кабинета.

С промените в закона за държавния служител, влезли в сила от 1 юли, в администрацията минимум 70% от фонда за заплати трябва да отива за основните заплати, а до 30% могат да се раздават като „гъвкаво възнаграждение“, т.е. като премии за добра работа, припомни министърът, цитиран от „Дневник“.

Изказването му беше по повод текущите преговори между Министерството на здравеопазването, синдикатите и работодателите за новия Колективен трудов договор (КТД) в системата, с който трябва да се увеличат минималните възнаграждения в сектора.

Според Симеон Дянков, ако моделът на администрацията бъде усвоен в болниците, основните заплати на лекари, медицински сестри, фелдшери и акушерки може да се увеличи с 20%.

По думите му, ако сега средната основна заплата на лекарите е 850-900 лв., то реалното месечно заплащане било до 2-3 пъти по-високо заради допълнителните възнаграждения, които те получават.

„Такъв модел на заплащане ще бъде въведен в болница „Пирогов“, в чийто директорски борд Министерството на финансите има двама членове“, посочи Симеон Дянков.

По думите му здравният министър Десислава Атанасова има намерение да го въведе и в останалите държавни болници.

Симеон Дянков призна, че държавата не може да се меси в политиката на общинските или частните болници.

„Ако това стане в държавните болници обаче, смятам, че другите ще ги последват“, коментира министърът.

#колективен трудов договор #Десислава Атанасова #„Пирогов“ #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"