ЛГБТИ организации осъждат забраната на гей парада в Анкара

ЛГБТИ организации осъждат забраната на гей парада в Анкара
A A+ A++ A

Група за защита на човешките права осъди като нелегална и дискриминационна забраната на гей парада в столицата на Турция, съобщава "Гардиън", цитиран от news.bg 

Това се случи седмица след като президентът Реджеп Ердоган описа овластяването на гей хората като акт "против ценностите на нацията".

От кметството на Анкара съобщиха в неделя, че налагат забрана за всички ЛГБТИ културни събития до следващо нареждане. Властите в Анкара обясниха забраната със "страх от провокативни реакции в сегменти от обществото", това става седмица след като беше забранен филмов фестивал за германско гей кино.

Тази забрана е последната от серията на управляващата Партия на справедливостта и развитието, целяща да ограничи дейността на движението на правата на ЛГБТИ в Турция и да наложи това, което според критиците е публичен морал, вкоренен в исляма.

Годишният гей парад в Истанбул също беше отменен за трета година подред. Забраната беше заради съображения за сигурност. Миналата седмица Ердоган осъди главния опозиционен блок, Републиканската народна партия, за планувано представяне на "гей квота" за работещите в местните общини.

Ердоган описа партията като "водеща война срещу ценностите на нацията".

"Не може да има легитимно или законно основание за такава всеобхватна забрана, която засяга същността на човешките права", обясняват от две ЛГБТИ организации в свое изявление след мярката, добавяйки, че общият и открит характер на забраната рискува да "криминализира съществуването на ЛГБТ".

#гей парада #Турция #Реджеп Ердоган #Анкара #ЛГБТИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"