Разпределиха секторите на зам.-здравните министри

Разпределиха секторите на зам.-здравните министри
A A+ A++ A

Заместник-министър на здравеопазването Бойко Пенков ще отговаря за медицинските дейности, образованието, квалификацията и следдипломното обучение в системата на здравеопазването.

В неговите отговорности влизат и регулирането и осигуряването на лекарствени продукти и медицински изделия, както и за управлението на системата при кризи.

Бойко Пенков ще осъществява контрол върху центровете за спешна медицинска помощ, домовете за медико-социални грижи за деца и държавните психиатрични болници. В неговите правомощия е и контрола на работата на Център "Фонд за лечение на деца", Центъра за асистирана репродукция, Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, Изпълнителната агенция "Медицински одит", Изпълнителната агенция по лекарствата и Изпълнителната агенция по трансплантация.

Д-р Пенков е отговорен и за Националния център по трансфузионна хематология и за районните центрове по трансфузионна хематология, както и за Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти.

На зам.-министър Жени Начева са поверени обществените поръчки в системата на здравеопазването, администрирането на международните проекти и програми, европейската координация и международните дейности и въвеждането на електронното здравеопазване.

Контролът над управлението на търговските дружества, капиталовите разходи и собствеността, върху управлението на бюджета и финансите на МЗ, както и върху дейностите по планиране и анализиране в системата също е поверен на Начева.

Светлана Йорданова - третият заместник министър - ще продължи да се грижи за превенцията на общественото здраве, за дейностите, свързани с отчитането и оценката на националните здравни програми и специализирани донорски програми.

Новите задължения на зам.-мин. Йорданова са отговорността за режимите, свързани с водите и храните и дейностите, отнасящи се до ваксините, които се осъществяват от главния държавен здравен инспектор. Под нейният контрол работи и Националният център по заразни и паразитни болести, Националната експертна лекарска комисия и Националният център по радиобиология и радиационна защита.

Всеки от зам.-министрите ще отговаря съгласно разпределението на ресорите за Дейността на регионалните здравни инспекции и на Националния център по обществено здраве и анализи.

#Бойко Пенков #здравеопазването #Жени Начева #Светлана Йорданова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »