Всеки пети избирател на ГЕРБ крайно разочарован от управлението

Всеки пети избирател на ГЕРБ крайно разочарован от управлението
Подкрепата за работата на Бойко Борисов остава висока сред хората на възраст между 40 и 49 години, сред заможните българи, сред жителите на големите градове и сред симпатизантите на ГЕРБ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Всеки пети избирател на ГЕРБ е крайно разочарован от управлението на кабинета „Борисов“ и категорично повече не би подкрепил партията.

Въпреки това в края на третата година от управлението си ГЕРБ запазва 70% от избирателите си от предишните парламентарни избори, а втората политическа сила БСП – 76%, сочат данните от проучване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ).

В момента за ГЕРБ биха гласували 26,6% от пълнолетните българи. Електоралното влияние на БСП не се променя за последния месец и остава около 18%.

Партията на Меглена Кунева, която бе основана по време на провеждане на изследването, е третата политическа сила с резултат от 7,5%.

Движение „България на гражданите“ печели симпатизанти главно сред бивши поддръжници на други партии и в по-малка степен успява да привлече политически пасивни избиратели.

Засега симпатии към личността на Меглена Кунева по-масово декларират левите избиратели. В същото време обаче сред готовите да гласуват за новата партия превес имат центристки и дясно ориентирани избиратели.

ДПС има електорално влияние от 6,4% в началото на юли, а Атака – от 2,5%.

Ако Синята коалиция бъде запазена, тя има шансове да попадне в следващия парламент. Поотделно СДС и ДСБ обаче имат близки и невисоки електорални дялове, от по 1,6% – 1,7%.

От НЦИОМ отчитат общ спад на одобрението за работата на политиците в България през месец юни след протестите около Закона за горите и реакциите на управляващите, взривовете в складовете за боеприпаси на „Берета Трейдинг“ край пътен възел Петолъчката и увеличението на цената на тока с 13%.

За последния месец намалява одобрението към ръководителите на основните държавни институции – с 6% към премиера Бойко Борисов, с по 3% към президента Росен Плевнелиев и към вицепрезидента Маргарита Попова. С 4% нараства неодобрението към работата на председателя на парламента Цецка Цачева.

От началото на протестите критичността към премиера нараства, но подкрепата за работата на Бойко Борисов остава висока сред хората на възраст между 40 и 49 години, сред заможните българи, сред жителите на големите градове и сред симпатизантите на ГЕРБ.

Повечето лидери на парламентарни групи също губят между 2 и 4% от одобрението за дейността си. Само Волен Сидеров („Атака“) и Мартин Димитров (Синята коалиция) запазват оценките за работата си в парламента през последния месец.

Волен Сидеров и Ахмед Доган, макар и с високо неодобрение сред населението, остават силно одобрявани от своите избиратели.

Най-одобряваният председател на парламентарна група в началото на месец юли е Сергей Станишев (Коалиция за България) – от 26%. Подкрепата за лидера на социалистите в собствената му партия е висока. Одобрението за бившия президент Георги Първанов спада с 2%.

В началото на юли повечето министри губят обществена подкрепа за работата си, което се вписва в растящата критичност към дейността на управляващите.

Общите критични настроения през месеца се пренасят и върху политици и публични лица, които традиционно имат висок рейтинг.

С 6% спада одобрението към българския еврокомисар Кристалина Георгиева, с 5% – към кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

С 6% намалява одобрението и за Меглена Кунева, което вероятно се дължи на отдръпването на хора, които по принцип й симпатизират, но не приемат политическия й проект и декларираната от нея дясна ориентация.

На фона на растящата критичност към управлението през изминалия месец ГЕРБ свива електоралното си влияние с 4,5%.

В сравнение с месец май съдът, прокуратурата и полицията губят по 2% одобрение, парламентът – 3%, а кабинетът – 4%.

Одобрението към парламента остава значим дял единствено сред симпатизантите на управляващите. Дори сред тях обаче тази институция е по-скоро неодобрявана, отколкото одобрявана.

За разлика от парламента, работата на кабинета е одобрявана от 71% от избирателите на ГЕРБ.

Най-силни критични настроения към правителството като цяло регистрираме сред хората на възраст над 50 години, сред нискообразованите респонденти, сред жителите на малките градове и селата, както и сред крайно бедните. Критични към кабинета са симпатизантите на всички партии, освен на ГЕРБ.

Армията губи близо 6% одобрение през изминалия месец, доколкото общественото внимание се фокусира върху взривовете в складовете на „Берета Трейдинг“ край пътен възел Петолъчката.

#Йорданка Фандъкова #Кристалина Георгиева #„Атака" #Волен Сидеров #Цецка Цачева #Маргарита Попова #Росен Плевнелиев #Петолъчката #„Берета Трейдинг“ #Движение „България на гражданите“ #Меглена Кунева #Мартин Димитров #Синята коалиция #СДС #Ахмед Доган #ДПС #Сергей Станишев #Коалиция за България #БСП #Бойко Борисов #ГЕРБ #НЦИОМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »