Германската коалиция не се състоя, партиите още са в противоречие

Германската коалиция не се състоя, партиите още са в противоречие
A A+ A++ A

Усилията на канцлера Ангела Меркел за учредяване на тристранна управляваща коалиция могат да се проточат и през почивните дни, след като партиите не спазиха крайния срок и не успяха да постигнат споразумение по ключови въпроси като миграцията и финансите, съобщава "Ройтерс", цитиран от news.bg 

Консерваторите на Меркел, FDP и Зелените съобщиха пред репортери около 4 часа сутринта, че прекъсват за няколко часа и ще продължат преговорите около обяд в петък.

"Все още вярваме, че си струва да работим с цялата си енергия", коментира Петер Таубер, генерален секретар на Християндемократическия съюз на Меркел (CDU). "От друга страна, очевидно е, че е трудно", допълва той.

Волфганг Кубички, заместник-лидер на FDP, заяви пред репортери, че е "изключително разочарован" - след четири седмици преговори няма успех в постигането на споразумение.

"Ако нещата останат така, няма да продължим. Това е разочароващо,сядате заедно и осъзнавате, че сте точно там, откъдето сте започнали", коментира Кубички.

Майкъл Келнер от Зелените коментира, че има още много работа. "За нищо нямаме съгласие, нищо не е решено", допълва той.

Ръководителят на FDP Кристиан Линднер коментира, че е постигнат известен напредък по отношение на дигитализацията, Европа и други въпроси, но партиите остават разделени по отношение на миграцията и финансите.

Провал в споразумението за коалицията "Ямайка" (наречена така, защото цветовете на партиите съвпадат с тези на флага на карибския остров), биха могли да доведат до нови избори.

Това е сценарий, който никоя от преговарящите страни не желае, като се има предвид прогнозата, че крайнодясната Алтернатива за Германия AfD може да спечели от това.

Нови избори биха могли да се окажат и тежки за еврото. Канцлерът е подложена на натиск от собствения си консервативен блок, особено баварската партия CSU, поддържаща една линия по ключови въпроси в преговорите, особено по въпросите на миграцията.

CSU иска да ограничи броя на хората, които Германия приема всяка годинас хуманитарни основания на 200 000 души. Зелените отхвърлят ограниченията като неконституционни.

Зелените и CSU имат разногласия по въпроса за събирането на семейства - възможността на бежанците, които вече живеят в Германия, да доведат незабавно роднините си.

Ако преговарящите се съгласят да сключат сделка, тя все пак трябва да мине и през всички представители на партиите. Ключов тест ще бъде конференцията на Зелените на 25 ноември, където всяко коалиционно споразумение ще мине на проверка.

#Ангела Меркел #Зелените

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"