9 милиарда лева годишно са загубите от сивия сектор и несъбраните приходи у нас

9 милиарда лева годишно са загубите от сивия сектор и несъбраните приходи у нас
A A+ A++ A

По експертни оценки приблизителните суми, които държавата губи всяка година от „сивия сектор“ и несъбрани приходи, са от порядъка на 9 млрд. лв. или 10% от БВП.

Около 2 500 млн. лв. са от източване на ДДС, около 2 000 млн.лв. - от непрозрачни обществени поръчки със завишени цени и реализация през „сивия сектор“, около 1 500 млн.лв. - от акцизи на горива, тютюневи изделия и алкохол, обект на контрабанда, около 1 000 млн. лв. - от занижени концесионни такси, около 1 400 млн.лв. - от свръхразходи за „кухи“ инвалидни пенсии, около 500 млн.лв. - от „сивия сектор“ в туризма и т.н.

Това се посочва в проекта "Възгледи за национални цели и приоритети за устойчиво развитие на България", изготвен от екип от български учени и интелектуалци по инициатива на бившия председател на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Изграждането на държавността и ефективен институционален ред задължително предполагат максимално ограничаване и изсветляване на „сивата икономика“. Това ще осигури необходимия допълнителен финансов ресурс за осъществяване на голяма част от националните цели и приоритети, пише още в документа.

Условия за високо благосъстояние на българските граждани могат да бъдат създадени само, ако са налице добре функционираща държава и устойчив институционален ред. За съжаление в последните години държавността у нас, най-меко казано, е силно накърнена. Прилагането на законите не е еднакво към всички социални прослойки на българското общество и тяхното спазване в много случаи е съмнително, което формира у гражданите трайно чувство за несправедливост. Правният и административен ред не е на необходимото равнище, не е достатъчно ефективен и това естествено води до неувереност в настоящето и бъдещето, до непредсказуемост, както за обикновения гражданин, така и за инвеститорите – български или чужди, води и до корупция със застрашителни размери, констатират учените. 

Възстановяването на държавността и институционалния ред, рационализацията и оптимизацията на всички административни процеси и структури е първата неотложна задача, която трябва да се реши в България. Без осигуряване на правов ред и сигурност, които са предпоставки за правилното протичане на всички други дейности, свързани с икономическото и социалното развитие на държавата и обществото, постигането на високо благосъстояние на българските граждани и насочването на усилията им към реализиране на национални цели и приоритети ще бъде много трудно, пише още в документа „Възгледи за национални цели и приоритети за устойчиво развитие на България“.

#сивия сектор #несъбрани приходи #БАН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"