Окончателна цифровизация на 1 септември 2013 г. планира кабинетът „Борисов“

Окончателна цифровизация на 1 септември 2013 г. планира кабинетът „Борисов“
1 септември 2013 г. е и крайната дата за изключване на наземното аналогово телевизионно радиоразпръскване в България. Снимка: cifronim.com
A A+ A++ A

Цифровизацията на телевизионния сигнал ще бъде въведена в България от 1 септември 2013 г. според приетия от кабинета „Борисов“ План за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-Т).

Планът е изготвен в изпълнение на изискване на Закона за електронните съобщения и с него се изпълняват поети от страната ни ангажименти пред Европейския съюз и международни организации.

1 септември 2013 г. е и крайната дата за изключване на наземното аналогово телевизионно радиоразпръскване в България.

Главна цел на цифровизацията на телевизионния ефир е ефективно и ефикасно използване на радиочестотния спектър, осигуряване на по-добро качество и програмно разнообразие, както и предоставяне на допълнителни услуги за потребителите.

Планът включва етапите, сроковете и условията за въвеждане на цифровизацията, като правителството се ангажира да осигури необходимите устройства на социално слаби граждани.

Осъществяването на мерките по информиране на населението, съгласно законовите разпоредби, следва да продължи най-малко до 30 ноември 2013 г.

С постановлението, с което се приема планът, се възлага на министъра на финансите, съобразно развитието на икономическите процеси в страната, да предвиди необходимите финансови средства в закона за държавния бюджет за 2013 г., с които да плати на Министерството на отбраната за освобождаването на радиочестотния спектър за целите на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване.

„Средствата, които първоначално са ни дадени, изглеждат огромни, някъде около 300 милиона лева за 2-3 години, и отсега казвам, че такива пари в държавния бюджет няма и не възнамерявам да дам, но поставих задача на министър Ивайло Московски и неговия екип да проверят как стои въпросът в други държави в ЕС“, коментира Симеон Дянков веднага след заседанието.

Той изрази предположението, че България не е единствената страна в Източна Европа, която изпитва затруднение да спази крайните срокове за цифровизацията заради финансови трудности.

„Ако е възможно, ние трябва да искаме отлагане на крайните срокове за тази процедура. Не съм убеден, че дори е смислено стотици милиони да се дават за тази процедура, при положение че технологиите напредват доста и може би след няколко години цифровизацията въобще няма да е смислено нещо, което да се направи“, заяви Симеон Дянков.

#цифровизация #България #Министерство на отбраната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"