188742 статии       |       382 интервюта       |       1521 снимки       |       38127 абоната       |      
USD 1.73236| EUR 1.95583| GBP 2.16953|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигналИранКоронавирус

ГОРЕЩА ТЕМА: Удължават извънредната епидемична обстановка,Ананиев с ред заповеди още днес
Размер на шрифта:   

Учени: Вървим към екокатастрофа

15 ноември 2017, сряда / 17:06; Коментари: 0
Send to Kindle
Учени: Вървим към екокатастрофа
Източник: pixabay.com
Преди 25 години "Съюзът на загрижените световни учени", заедно с други над 1700 независими специалисти, сред тях носители на Нобелова награда за науката, написаха "Предупреждение на човечеството от световните учени". Тогава тези заинтересовани професионалисти призоваха човечеството да ограничи разрушаването на околната среда и алармираха, че "голяма промяна в стопанисването на Земята е спешна, ако искаме да избегнем наистина огромна катастрофа". В своя манифест от 1992-ра те споделят, че хората сякаш са в битка с природата. Те изразяват загриженост за настоящите, предстоящи или потенциални щети на планетата Земя, които включват: изчерпване на озоновия слой, наличие на сладка вода, изчерпване на морския живот, океански мъртви зони, загуба на горите, унищожаване на биологичното разнообразие, изменение на климата от продължителното нарастване на населението и неговите последствия. Те обявиха, че са необходими спешни основни промени, за да се избегнат последствията от тези тенденции.

Днес повече от 15 000 учени от 184 държави са се подписали под ново писмо: "Предупреждение на световните учени към човечеството: Второ известие", което е публикувано в журнала на Оксфордския университет BioScience. Във своето "второ известие" учените предупреждават, че проблемите на планетата са станали още по-големи. Те започват писмото си с факта, че от 1992-ра година населението в глобален мащаб се е увеличило с 2 милиарда, което от своя страна води до още повече проблеми и заплахи за околната среда. Те определят 13 стъпки, които трябва да се направят. Сред тях насърчаване на основаната на растителни храни диета и намаляване на консумацията на месо, плюс преминаване към възобновяеми източници на енергия, като постепенно се спрат субсидиите за изкопаеми горива. Учените също призовават за разрешаване на проблема с неравенството и посочват, че човечеството е отприщило масово унищожение на видове на глобално ниво, като, ако се продължава по този път, до края на века ще много живи организми на Земята ще изчезнат. Според експертите, сред най-тревожните тенденции днес са: глобалното затопляне и увеличението на въглеродните емисии от използването на изкопаеми горива, неустойчивите селскостопански практики, обезлесяването, липсата на чиста вода, загуба на морска флора и фауна, както и увеличение на мъртвите океански зони.
В писмото си учените пишат: "Тъй като повечето политически лидери се ръководят от медийния натиск, лидерите на мнение, учените и обикновените граждани трябва да настояват техните правителства да предприемат незабавни действия като морален императив за сегашните и бъдещите поколения. Политическите лидери трябва да бъдат принудени да направят нещо по въпроса. Време е също така да преразгледаме и променим индивидуалното си поведение, включително да ограничим собственото си възпроизвеждане, както и драстично да намалим потреблението на изкопаеми горива, месо и други ресурси на глава от населението". "Особено обезпокоително" е, че светът продължава да се движи по път към "потенциална катастрофална климатична промяна заради увеличаващите се парникови газове от горенето на изкопаеми горива", споделят учените. Животните страдат в резултат на човешката дейност и изчезването им се случва с безпрецедентна бързина. В манифеста се отчита единствено една положителна тенденция от 1992-ра година насам: затварянето на озоновата дупка, една от причините за което е ограничаването на използването на аерозолни спрейове.

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО