Китай изпраща специален пратеник в Северна Корея

Китай изпраща специален пратеник в Северна Корея
A A+ A++ A

Китай ще изпрати специален пратеник в Северна Корея тази седмица, съобщиха от правителството в Пекин, цитирани от "Франс прес" и NOVA.  Съобщението идва няколко дни след визитата на американския президент Доналд Тръмп в Китай, на която той поиска Поднебесната империя да направи повече за ограничаването на ядрената дейност на КНДР.

От външното министерство заявиха, че специален пратеник на президента Си Цзинпин ще бъде Сон Тао, който ще замине за Пхенян, за да информира властите за конгреса на Китайската комунистическа партия от миналия месец, както и за „други въпроси от взаимен интерес“.

Говорителят на министерството Гън Шуан не посочи дали ядреният въпрос ще влезе в обсъжданията, но посочи, че Китай е „ангажиран с премахването на ядрените оръжия от полуострова, защитавайки мира и стабилността“.

Докато Пекин се подготвя за дипломатическа мисия, в Пхенян продължава войната на думи. Вестникът на управляващата партия заяви в свой коментар от днес, че Доналд Тръмп заслужава смъртна присъда заради това, че е обидил севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

По време на своята азиатска обиколка, която приключи тази седмица, американският лидер се срещна с китайския си колега и призова регионът да предприеме единна позиция срещу заплахата, която Северна Корея представлява.

Пекин, който е традиционен съюзник на Пхенян, предприе серия от наказателни мерки срещу КНДР след последните ядрени и ракетни опити на корейския полуостров, включително подкрепи санкции на ООН срещу страната и наложи едностранни банкови ограничения.

Сон Тао ще е първият пратеник на Китай с официално посещение в Пхенян от октомври 2016 г. Си Цзинпин и Ким Чен Ун никога не са се срещали. 

#Китай #Северна Корея #Пекин #Доналд Тръмп #КНДР #Си Цзинпин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай