БОРКОР изхарчил 2 млн. лв. само в подготовка за работа

БОРКОР изхарчил 2 млн. лв. само в подготовка за работа
Премиерът Бойко Борисов представи ръководния екип на БОРКОР на 17 февруари 2011 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Малко над 2 млн. лв. са похарчени от създаването през 2010 г. на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР, до старта на дейността му на 1 юли 2012 г.

За периода са разходвани 2 012 530 лв., от които 80% са за осигуряване функционирането на комплексния модел БОРКОР, а останалите са за издръжка на центъра и заплати на персонала и на външни консултанти, се казва в доклада за дейността на БОРКОР, приет от Министерския съвет в сряда.

Центърът беше създаден в средата на 2010 г. като специализирана административна структура с аналитични функции за изпълнение на държавната политика в областта на превенцията и противодействието на корупцията и организираната престъпност.

Устройственият му правилник беше приет в края на 2010 г. Тогава беше предоставена и сграда за служителите на БОРКОР. Фактическата дейност по структуриране и организация на дейността му започна в средата на 2011 г., когато бяха предоставени бюджетни средства за това.

За времето от 1 август 2011 г. до 31 януари 2012 г. беше завършено функционалното и ІТ изграждане на БОРКОР.

То включва създаване на методика и организация за адаптиране на управленски модел, организационно развитие, изграждане на комуникационни връзки, на служебна мрежа и база данни, на мрежови инсталации и компютърен център, доставка на инфраструктурни компоненти, на хардуер и софтуерна концепция.

Извършен беше подбор и се проведе тримесечно индивидуално обучение на първата група риск анализатори, с каквито администрацията не е разполагала до този момент.

От 1 юли 2012 г. те започнаха самостоятелна аналитична дейност на база на създадения софтуерен прототип за изпълнение на първата възложена задача – изработване на комплекс от мерки, съставляващи цялостна интервенционна система в областта на обществените поръчки.

От създаването му до настоящия момент в БОРКОР са назначени общо 23 служители.

С приетите промени в Закона за държавния служител беше решен съществуващият правен проблем за дългосрочно командироване на служители в други администрации, което ще позволи запълване на свободните щатове.

В БОРКОР трябва да работят 155 служители, от които 40 ще бъдат постоянно назначени, а останалите 115 – временно преместени от други администрации.

#МС #Министерски съвет #БОРКОР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"