Финансирането на държавния дълг – финансов приоритет на България до 2014 г.

Финансирането на държавния дълг – финансов приоритет на България до 2014 г.
Проектът на стратегия е разгледан на заседание на Съвета за развитие при Министерския съвет. Снимка: money.bg
A A+ A++ A

Финансирането на държавния бюджет и рефинансирането на държавния дълг са приоритетите във финансовата политика пред управлението на България в следващите три години според Стратегия за управление на държавния дълг за периода 2012–2014 г. на Министерския съвет.

„Основната цел на дълговата политика през тригодишния период ще бъде насочена към осигуряване на необходимите средства за финансиране на държавния бюджет и рефинансиране на дълга в обращение при оптимални цена и степен на риск“, гласи Стратегията, приета от МС.

В четирите части на документа се прави преглед на постигнатите резултати и изпълнението на целите от предишната стратегия, описва се макроикономическата обстановка в България и чужбина, идентифицират се потенциалните рискове, свързани с държавния дълг.

Към края на 2011 г. номиналният размер на държавния дълг възлиза на 11 млрд. 629 млн. лв., като в рамките на периода 2009-2011 г. отбелязва увеличение с 2 млрд. 160 млн. лв. спрямо края на 2008 г.

Нарастването му се дължи основно на повишението на вътрешния държавен дълг, чийто размер се увеличава през всяка една от трите години, достигайки 41% от държавния дълг в края на 2011 г. Външният дълг намалява с около 8,9%

Основният индикатор, определящ дълговата тежест – съотношението държавен дълг/БВП, в края на 2011 г. възлиза на 15,5% и бележи увеличение от 1,8% спрямо отчетеното му ниво в края на 2008 г.

Независимо от това този показател остава далеч под нивото от 25%, определено от предишната стратегия, от средната стойност в страните от еврозоната (87,2%) и от максимално допустимата референтна стойност съгласно Маастрихтските критерии (60%).

По този показател за втора поредна година България изпреварва всички държави – членки на Европейския съюз, с изключение на Естония.

За постигането на основната цел в приетата в сряда стратегия правителството си поставя няколко задачи.

Първата е запазване на размера на дълга на разумни нива при затвърждаване позициите на България като стабилен емитент на дълг в региона и в Европейския съюз.

Втората е свързана с оптимизиране на разходите за обслужване на дълга.

Третата предвижда максимална диверсификация при източниците на финансирането, а четвъртата – поддържане на добре функциониращ дългов пазар на ДЦК и диверсификация на инвеститорската база.

Проектът на стратегия е разгледан на заседание на Съвета за развитие при Министерския съвет.

#Министерски съвет #държавен бюджет #държавен дълг #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"