Руски "Туитър" акаунти промотирали Брекзит

Руски "Туитър" акаунти промотирали Брекзит
A A+ A++ A

Руски акаунти в "Туитър" пуснали почти 45 000 съобщения за Брекзит в рамките на 48 часа за референдума от миналата година, опитвайки се да повлияят на несъгласие по време на гласуването за напускане Европейския съюз, съобщава The Times, цитира news.bg. 

"Таймс" цитира изследване от университета "Суонси" и Калифорнийския университет в Бъркли, които според него показват, че в дните преди гласуването на 23 юни, акаунти базирани в Русия, пускали съобщение за Брекзит. 

"Таймс" съобщава, че повечето от съобщенията насърчават хората да гласуват за Брекзит, макар че някои от тях настояват за оставане в ЕС. Цитират То Фам, един от авторите на статията, като коментира, че "основният извод е, че ботовете са били използвани умишлено и са имали влияние".

Изследването проследява 156,252 руски акаунта, които споменават #Brexit, включително един, Svetal1972, който публикува 92 туита между 20 и 24 юни, включително призив към Великобритания, "направете 23 юни нашият Ден на Независимостта".

Много от съобщенията изглежда идват от автоматизирани акаунти, известни като ботове или от киборг акаунти, които са силно автоматизирани, но имат някакво човешко участие.

В референдума от 23 юни 2016 г. 17,4 милиона гласа или 51,9 процента от подадените гласове подкрепиха напускането на ЕС, докато 16,1 милиона гласа, или 48,1% от подадените гласове подкрепиха ЕС.

Русия многократно отрече намесата в Брекзит. Руски представители твърдят, че Западът подклажда антируска истерия около предполагаемото участие на Москва в президентските избори в САЩ и в Брекзит.

В Обединеното кралство, парламентарна комисия иска Марк Зукерберг да предостави информация за всяка платена дейност от руски "Фейсбук" акаунти свързани с референдума на ЕС и националните избори през 2017 г.

Британският премиер Тереза ​​Мей обвини Русия в намеса в изборите и заяви, че правителството ще запази ангажимента си за защита на Европа след Брекзит. "Ще предприемем необходимите действия за противодействие на руската дейност", каза тя.

#Туитър #Брекзит #Европейския съюз #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"