„По-масова“ стачка?

„По-масова“ стачка?
Стачката на работещите в Българските държавни железници продължава и на 25 ноември. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стачката на работещите в Българските държавни железници продължава и на 25 ноември с очаквания от страна на синдикатите вторият стачен ден да е по-масиран.

Спирането на влаковете от 8 до 16 ч. в петък се очаква да причини повече неудобства за пътниците, които плануват пътуване за уикенда.

Главните причини, поради които се стигна до стачните действия, са готвените съкращения в БДЖ и планираното увеличение на възрастта за пенсиониране, изтъква БГНЕС.

Синдикатите протестират срещу начина, по който се прилага оздравителният план за железниците.

Намеренията им са за безсрочна стачка, като се очаква паралелно с нея да продължат и преговорите с транспортното министерство и ръководството на БДЖ.

Ръководството на компанията обаче остава на позиция, че стачката е незаконна. Въпреки това заявиха, че участието в протеста няма да е повод за уволнения на служители.

Така и не стана ясно колко точно са стачкувалите през първия ден на жп стачката в четвъртък – данните не само на синдикатите и държавата, но и на Министерството на транспорта и на БДЖ се разминаха твърде много.

Според БДЖ 40% от влаковете в четвъртък са били спрени от стачкуващите, докато според синдикатите, процентът им е бил 83%.

Безсрочните ефективни стачни действия, организирани от КТ „Подкрепа“ и КНСБ, продължават и днес. От 8.00 до 16.00 часа влаковете няма да се движат на територията на цялата страна. Синдикатите са категорични, че няма да отстъпят. От страна на „Холдинг БДЖ“ председателят на Съвета на директорите също каза, че отстъпление няма да има.

#БДЖ #жп #работници #Български държавни железници #стачка #синдикати #КНСБ #КТ Подкрепа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »