ЕС може да раздели България и Румъния в мониторинга

ЕС може да раздели България и Румъния в мониторинга
Да, България и Румъния могат да бъдат отделени, казал дипломатът, без да посочва как би могло да стане това. Снимка: bond.org.uk
A A+ A++ A

Европейският съюз може да раздели България от Румъния в наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи, пише вестник „Труд“, позовавайки се на дипломат, пожелал анонимност.

Причината е опитът на управляващата в Румъния левица да свали десния президент Траян Бъсеску и да промени правомощията на Конституционния съд, както и закона за референдумите.

На 10 юли Конституционният съд на Румъния потвърди отстраняването от власт на Траян Бъсеску, гласувано в парламента.

В същото време КС определи като неконституционен законът, който ограничава прерогативите му за контрол над решенията на парламента.

Съдът определи и минимална избирателна активност от 50% на предстоящия на 29 юли референдум, който трябва да потвърди или отхвърли решението на парламента.

Европейската комисия, Съединените щати, редица европейски страни, както и правозащитни организации изразиха през последните дни тревога от атаките на управляващия в Румъния Социал-либерален съюз срещу Конституционния съд и от начина, по който протече процедурата за отстраняване на президента.

„Да, България и Румъния могат да бъдат отделени“, казал дипломатът, без да посочва как би могло да стане това.

В сутрешния блок на bTV посланикът на САЩ Джеймс Уорлик изрази тезата, че България и Румъния трябва да бъдат разграничени, само че по въпроса за членството в Шенген, отново заради вътрешнополитическата криза в Румъния.

През втората половина на юли ЕК трябва да публикува доклад за напредъка на двете страни за изминалите 5 години, който се отчита чрез т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка. Заговори се за прекратяване на наблюдението след този доклад.

„Не виждам вероятност механизмът да бъде прекратен“, казал обаче пред „Труд“ дипломатът, визирайки и двете страни. Той обаче отказал да коментира дали ЕК е склонна да предложи смекчен механизъм за едната страна и по-строг за другата.

„Механизмът може да стане по-прецизен," уточнил дипломатът.

#ЕС #мониторингов доклад #България #Румъния #Траян Бъсеску #Конституционен съд #Джеймс Уорлик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"