79% от българите смятат, че здравеопазването става все по-зле

79% от българите смятат, че здравеопазването става все по-зле
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Протестите на различни социални групи се възприемат като белег за тежка ситуация в България. Негативни са и масовите представи за здравеопазването. Затова и държавата среща подкрепа, всеки път когато реши да се намеси активно в икономическите процеси. Това са някои от изводите от новия сондаж на "Галъп интернешънъл" - част от независимата изследователска програма на агенцията.

Работата на новия министър на здравеопазването ще е очаквано тежка, ако се съди по данните от сондажа. Мнозинство от 79% намира, че здравеопазването у нас се движи към по-лошо в последните няколко години, въпреки влагането на нови средства в системата. Дори привържениците на управляващата партия споделят това мнение преимуществено. Числата разбира се отразяват и инерционния негативизъм сред българското общество, но със сигурност са достатъчно тревожен сигнал.

48% са съгласни, че когато се появят съмнения в корупция, е добре един управленец да подаде оставка, без да се чака разследване, доказателства и т.н. Други 48% обаче смятат, че когато се появят съмнения в корупция, е добре първо да се изчака разследване, доказателства и т.н. Данните ясно свидетелстват, че поне сред половината българи действа своеобразна „презумпция за виновност“ на политиците – в обществените очи те са виновни и без следствие, съд и пр. Затова и „бързите“ оставки съответстват на обществените очаквания.

Остава традиционната у нас критичност към властта, която води и до по-изразена симпатия за евентуален вот на недоверие - особено по темата с корупцията. Искането за преформатиране на управляващата формация и отстраняване на Патриотите от нея обаче не среща подкрепа, посочват анализаторите.

Данните са от поредния експресен телефонен сондаж от редовната изследователска програма на „Галъп интерлнешънъл“ по актуалните и важни теми на обществото. Проведен е на 7 и 8 ноември по панелна методика сред 801 души, която осигурява представителност на данните за пълнолетното население на страната. Абсолютна максимална грешка е ± 3.5 при 50% дялове.

#здравеопазване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »