Интелигентните хора са по-предразположени към психични заболявания

Интелигентните хора са по-предразположени към психични заболявания
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Умните хора са по-застрашени от болести на психиката, показва ново проучване.Причината е, че мозъците им са свръхвъзбудими. По-високият коефициент на интелигентност е свързан с по-голяма информираност за случващото се наоколо, пише PsyBlog. Това прави централната нервна система по-реактивна, което пък прави интелигентните хора по-„нервни“.

"Дребни дразнители, като етикет на дрехата или неприятен звук, може да предизвикат хроничен стрес, което след това активира телесна реакция – обяснява д-р Никол Тетро, един от авторите на изследването. – „Когато симпатиковата нервна система се активира хронично, тя се намира в непрекъснат режим на борба или бягство, което предизвиква поредица от имунни промени както в тялото, така и променящото мозъка поведение, настроение и функциониране.“

Изводите идват от проучване на 3715 членове на МЕНСА, организацията над хората с висок коефициент на интелигентност (над 130). Данните, докладвани от тях за наличието на тревожни разстройства, разстройства на настроението, хиперактивност, аутизъм и различни физиологични проблеми, са сравнени с националните средни стойности за тези условия в САЩ.

Членовете на МЕНСА демонстрират значително по-високи стойности. Например, малко над 10% от населението на САЩ има диагноза тревожно разстройство в сравнение с 20% от членовете на МЕНСА. При тези условия високото ниво на интелигентност е свързано с 2 до 4 пъти по-висока вероятност за подобна диагноза.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »