Уорлик: България е източник на фискална стабилност на Балканите

Уорлик: България е източник на фискална стабилност на Балканите
Съществуват демократични институции тук, въпреки че има някои проблеми. Така че няма притеснения във връзка с демокрацията в България, заяви Джеймс Уорлик. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България със своите силни институции е истински източник на фискална стабилност в региона, заяви посланикът на САЩ в София Джеймс Уорлик.

„Решението да бъдете фискално отговорни и да осигурите балансирано бъдеще е трудно решение, което да се вземе от правителството, но сега виждаме, че беше правилното решение. Създадена е основа за бъдещ растеж“, подчерта Джеймс Уорлик пред bTV.

По думите му успешната емисия на еврооблигации е увеличила доверието в икономиката на България.

„Съществуват демократични институции тук, въпреки че има някои проблеми. Така че няма притеснения във връзка с демокрацията в България“, добави Джеймс Уорлик.

Според него не такава е ситуацията в съседна Румъния, където на 10 юли Конституционният съд потвърди импийчмънта на президента Траян Бъсеску.

„Това, което се случва там, застрашава демократичните контроли в страната и отслабва независимостта на институциите, особено на съдилищата“, допълни американският посланик.

„Важно е да разграничим процесите, които се случват в различните страни. В САЩ често пъти си казват: „О, това са Балканите, там се случват такива неща“. Но не трябва да бъде така“, каза още Джеймс Уорлик, като добави, че България се намира в труден регион.

Той изрази мнение, че е много важно да се прави прави разграничение между България и Румъния по въпроса за членството в Шенгенското пространство, въпреки че двете държави се наблюдават заедно чрез мониторинговия механизъм на ЕК.

„Румъния буди някои притеснения в ЕС и САЩ, но това не е случаят на България. Не знам Брюксел как точно ще решат нещата, но е ясно, че България стои като истински източник на фискална стабилност в региона със силни институции. Това е много добър знак за страната“, категоричен е Джеймс Уорлик.

Той изрази надежда за членове на новия Висш съдебен съвет да кандидатстват „изключително силни личности“.

„Надявам се и изборът да е изключително прозрачен. Хубавото за страната е най-добрите й и качествени хора да бъдат избрани за членове на ВСС“, отбеляза посланикът.

За изборния процес у нас посланикът на САЩ изказа убеждението, че е имало случаи на купуване на гласове в България, но до каква степен е имало такива проблеми и тяхната сериозност, той не би могъл да прецени.

„Когато става дума за такива действия, тези неща трябва да бъдат разследвани. Ако си участвал в купуване на гласове, трябва да бъдеш осъден. Този род поведение вече не е приемливо“, категоричен е американският посланик.

Джеймс Уорлик съобщи, че още не знае датата на заминаването си от България и не е започнал официалните си срещи с министрите от кабинета „Борисов“.

#Джеймс Уорлик #посланик на САЩ #България #ВСС #Румъния #Траян Бъсеску #САЩ #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"